Oni su najpoznatiji bernardinci kroz istoriju

29.09.2020

17:14 >> 14:31

0

Betoven ih proslavio širom sveta, ali i pre njega bilo je popularnih

Oni su najpoznatiji bernardinci kroz istoriju
Copyright Pixabay

Globalnu slavu ova rasa pasa dobila je zahvaljujući filmu “Betoven” iz 1992. godine. Verni i dobroćudni spasilac, bernardinac, jedan je od omiljenih kućnih ljubimaca.

Nastanak bernardinca vezan je za osnivanje jednog manastira u Švajcarskoj. Monasi su u 11. veku na planinskom prevoju Velikog Sv. Bernarda, na 2.469 metara nadmorske visine, osnovali prenoćište kao utočište za putnike i hodočasnike. Tamo su za zaštitu i čuvanje gajili velike planinske pse. Direktni preci bernardinca bili su veoma rasprostranjeni u okolini manastira. To su bili veliki seoski psi.

Postojanje bernardinca dokumentovano je već 1695. godine slikom i pisanom reči u jednom aktu iz prenoćišta. Iz zapisa od 1707. godine gajeni su kao psi za pratnju, čuvanje i nošenje tereta. Psi iz manastira su se naročito isticali kao spasioci putnika izgubljenih u snegu i magli. Na mnogim jezicima objavljene su hronike o psima koji su spasli mnoge ljude od bele smrti, a poznata su i usmena predanja o Napoleonovim vojnicima koji su 1800. godine prešli ovaj prevoj i pisali o ulozi bernardinca kao spasioca.

Pixabay

Hajnrih Šumaher iz Holigena kod Berna prvi je još 1867. godine počeo da izlaže svoje pse. U februaru 1884. godine otvorena je izdvojena rodovna knjiga, a prvoupisani bernardinac bio je Leon, pa je i sledećih 28 upisa bilo – bernardinci. U Bazelu je 15. 3. 1884. osnovan matični klub Schweizerische St. Bernhards Club. Na internacionalnom kinološkom kongresu bernardinac je 1887. godine priznat kao švajcarska rasa i usvojen je i standard. Od tada je bernardinac nacionalni pas Švajcarske.

Betoven je pokupio simpatije celog sveta, a pre njega su još neki psi bili poznati. Tako je u SAD, bernardinac po imenu Plinlimon postao je poznat još 1883. godine zahvaljujući težini od 95 kg. Njegov vlasnik je bio jedan glumac, koji ga je vodio širom zemlje pokazujući ga u pozorištima, pa je on tako osvojio titulu najpoznatijeg bernardinca svog vremena. Drugi bernardinac, po imenu Benedikt V Švarcvald Holf, je 1981. upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najteži pas sa 143 kilograma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: petmagazin.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike