Neka topla bića: Ovih 10 rasa pasa najbolje podnosi hladnoću

11.02.2023

16:05

1

Autor: Z. A.

A šta može zima njima, šta im može, šta im sme

Neka topla bića: Ovih 10 rasa pasa najbolje podnosi hladnoću
Copyright Pexels

Kad udari minus, važno je da svog kućnog ljubimca zaštitite od hladnoće kaputićem ili odelcetom za pse ili što kraći boravak napolju.

Kao i ljudi, psi mogu da pate na hladnoći, pa treba da poduzmete odgovarajuće mere opreza kada je reč o psu - on bez šetnje ne može i kad nema sunca.

Ipak, postoje i neke pasmine koje odlično podnose hladnoću. Štaviše, niske temperature im odgovaraju i na njima se osećaju dobro.

A koje su to dlakom odlično potkovane pasmine koje najbolje podnose minus.

1. Sibirski haski

Pexels
 

Pasmina koja potiče iz severoistočne Azije, a najpoznatiji su po životu na Arktiku. Sibirskom haskiju potrebno je mnogo kretanja kako bi fizički i mentalno ostao zdrav. Poznati su i po tome što su vrlo vokalni psi.

2. Samojed

Pexels
Samojed

Ovi zaigrani, nežni psi savršeni su životni suputnici, ali treba im mnogo fizičke i mentalne stimulacije. Samojed potiče iz Sibira, a na početku je uzgajan za čuvanje krda irvasa, lov i vuču sanki. Danas ga njegova zbijena građa i agilna gracioznost čine snažnom, zabavnom pasminom.

3. Bernardinac

Pexels
Bernardinac

Nisu svi bernardinci nestašni kao Betoven u istoimenom filmu, ali zaista jesu tako veliki i teže između 55 i 90 kilograma. Štaviše, bernardinci su zapravo prilično lenji psi i nisu nužno previše zaigrani, ali to nadoknade ljubavlju i voljom za radom. Ovi mišićavi psi preći će kilometre kroz duboki sneg u potrazi za ljudima koji su se izgubili.

4. Njufaundlend

Freepik
Njufaundlend

Savršeni porodični psi koji nisu previše energični i vrlo su prijateljski raspoloženi i zaštitnički nastrojeni. Njufaundlend je miran i strpljiv pas i može težiti do 70 kilograma. Kanadska pasmina ima vrlo gustu, dugu dlaku koja je služila tome da pse štiti od hladnoće kada bi se našli u ledenoj vodi, a i danas se koriste u spasavanju ljudi iz vode. Ovi nežni divovi vrlo rijetko laju, ali mnogo sline. Ipak, i dalje su neodoljivi.

5. Pirinejski planinski pas

Profimedia
Pirinejski planinski pas

Nekad su se ovi psi koristili za skupljanje stoke na strmim planinskim nagibima u Francuskoj, pa im nije problem da hodaju zahtevnom, neravnom stazom. Pirinejskog planinskog psa krase elegancija i mirnoća – ipak su oni bili kraljevski psi u Francuskoj. Najnežniji su od svih pasa čuvara, najduže žive od svih velikih pasmina i jednostavno je brinuti se za njih. Pirinejski planinski pas obožava zimu, a njegova debela, dvostruka dlaka štiti ga i od najnižih temperatura.

6. Nemački ovčar

Pixabay
Nemački ovčar

Jedna od najpopularnijih i najobožavanijih pasmina na svetu takođe spada i među najpametnije, zbog čega nemački ovčari brzo uče i obožavaju da budu aktivni, fizički i mentalno. Zbog toga se često i koriste kao policijski psi, pa vrlo uspešno obavljaju svoje zadatke. „Mana“ tih snažnih i energičnih pasa jeste što često pate od displazije kukova, zbog čega ih treba kupovati samo od verodostojnih uzgajivača ili udomiti iz azila gde ima i čistokrvnih i mešanih nemačkih ovčara.

Pexels
Nemački ovčar

7. Čau-čau

Pexels
Čau-čau

Dlaka ovih pufastih slatkiša podseća na toplo ćebence, zbog čega je čau-čau izuzetno tolerantan na niske temperature. Čau-čau obožava da boravi na snegu i bez problema ga možete voditi sa sobom u snežne avanture. Osim kada je na sngu, čau-čau je najsrećniji kada je sa svojim vlasnikom, a kada spoji te dve ljubavi, niko srećniji od njega!

8. Bernski planinski pas

Pexels
Bernski planinski pas

Ovaj pas ima sve – snagu, brzinu i pokretnost – ali će prema svom vlasniku uvek pokazivati nežan temperament i neće tražiti puno fizičke aktivnosti. Ova pasmina, prvobitno uzgojena za vuču i vožnju u Švajcarskoj, dovoljno je kršna i velika da nosi težak teret.

9. Aljaski malamut

Unsplash
Aljaski malamut

Uzgajan za vuču teških tereta, trčanje i prelaženje ogromnih udaljenosti, aljaski malamut najbolji je pas za hladno vreme. Zašto je tako, objašnjava njegovo poreklo – potiču sa Aljaske i najstariji su i najveći među arktičkim psima koji se koriste za vuču sanki i ostale vrste prevoza, pri čemu ih greje njihova debela, grublja dlaka. Naravno, i ovi predivni gorostasi za vuču tereta moraju se koristiti razumno i ne preterano jer im treba omogućiti i adekvatan odmor.

10. Akita

Pexels
Akita

Pripadnike ove slavne japanske pasmine nekad su mogli posedovati samo pripadnici carske porodice. U prošlosti su se statue akite poklanjale novim roditeljima kako bi im donele zdravlje, sreću i dug život. Ovaj pas, izvorno uzgajan za lov po hladnom vremenu s gustim donjim slojem i hrapavim gornjim slojem dlake, sklon je da se ponaša vrlo nezavisno i tvrdoglavo, ali uvek će biti odan i zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike