Da li smete da šetate psa kad je mnogo hladno? Veterinar otkriva koje temperature ne donose zimske radosti

15.12.2022

18:58

0

Autor: Z. A.

Psi uglavnom vole sneg, ali za bezbednu šetnju treba imati na umu nekoliko stvari

Da li smete da šetate psa kad je mnogo hladno? Veterinar otkriva koje temperature ne donose zimske radosti
Copyright Pexels

Svaka sezona nosi svoje specifičnosti, a vlasnici kućnih ljubimaca zimi treba da preduzmu neke mere opreza kako bi zaštitili svoje drugare.

Baš kao i ljudi, životinje mogu da pate na hladnoći, a s obzirom na to da biva sve hladnije, verovatno nas uskoro očekuje i sneg,  vredi se pobrinuti da poduzmete odgovarajuće mere opreza kada je reč o psu - koji bez šetnje ne može i kad nema sunca.

Mnogi psi vole da se igraju na snegu i važno je da im pritom bude toplo. Neke pasmine imaju gustu dlaku koja će ih grejati. Prema Dogs Trustu, nekim rasama, naročito psima kraće dlake, kao i neki štencima, potrebna je dodatna pomoć u obliku zimskog kaputa ili zimske jaknice.

Pexels
Pas na snegu

Jaknica - da ili ne

Ne uživaju svi pse u nošenju jaknice ili kaputa u početku, ali preporučuje se da svoje pse naviknete na to uvođenjem odevnog predmeta na „postupan i pozitivan način”, prenosi Daily Mail.

Kada je reč o tome šta bi vaš ljubimac trebalo da nosi, razmislite o odabiru dizajna sa svetlosno reflektirajućim obeležjima, tako da vaš pas bude dobro vidljiv vozačima, kao i ostalim šetačima.

Nakon što je vaš pas prikladno odeven za šetnju, postoje stvari koje morate imati na umu dok ste napolju. To uključuje držanje vašeg psa na povocu, budući da sneg može pokriti područja koja nisu sigurna, pa držanje vaše životinje blizu vas sprečava ih da istražuju nesigurnu okolinu, objasnio je Dogs Trust.

Pexels
Pas na snegu

Nije samo minus opasan

Takođe je važno ne dopustiti psu da se igra na ledom prekrivenim vodenim površinama kao što su jezerca, jer bi led mogao pući pod njihovom težinom.

Većina ljudi koji šeću psa po vrućini znaju proveriti temperaturu tla kako bi izbegli povrede šapa ljubimca. Prema veterinaru Benu Vetu, hladno vreme takođe može predstavljati problem za šape kućnih ljubimaca.

Pexels
Pas na snegu

U nedavnom videu koji je podelio o zaštiti vašeg psa na snegu, otkrio je da je, kada je posredi snežno vreme, ključno redovno proveravati šape vašeg psa jer sneg može ući između prstiju i zbiti se, što može biti izuzetno bolan. Štaviše, kamena so, koja se koristi za odleđivanje kolovoza i trotoara zimi, može iritirati šape vašeg psa i može biti opasna ako se proguta.

 

Pexels
Pas na snegu

 

Teško je reći koliko treba da pojede da bi se videli znakovi toksičnosti. Čak i mala količina čiste soli može biti vrlo opasna za kućne ljubimce. Gutanje može rezultirati visokom koncentracijom natrijuma u krvi, što može izazvati žeđ, povraćanje i letargiju, a u težim slučajevima postoji rizik od grčeva i oštećenja bubrega.

Važno je nakon šetnje ili vremena napolju pažljivo obrisati šape vašeg ljubimca i krzno na nogama i stomaku. Svaku životinju za koju se sumnja da je progutala kamenu so mora odmah da pregleda veterinar.

Bezbedne temperature

Akademici sa Univerziteta Tufts u Masačusetsu sugerišu da su temperature između -1 °C i 4 °C „potencijalno nebezbedne“ za male i srednje velike pse. S druge strane, „potencijalno nesigurne“ temperature za velike pse su između -6 °C i 1 °C.

Naučnici su takođe sugerisali da su potencijalno opasne temperature -4 °C za male pse i između -4 °C i -9 °C za srednje velike pse. Kao takve, životinje ne bi trebalo da budu izložene ovim temperaturama duže vreme, upozorili su vlasnike kućnih ljubimaca.

Pexels
Pas na snegu

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike