Da li znate zašto psi imaju hladan i vlažan nos? I šta znači kod je topao i suv?

02.11.2022

07:48

0

Autor: Z. A.

Nos pasa trebalo bi da bude hladan i mokar - toga nisu svjesni samo uzgajivači pasa, već i mnogi obični ljudi. A da li je to tako?

Da li znate zašto psi imaju hladan i vlažan nos? I šta znači kod je topao i suv?
pexels-tal-molcho-13344180 - Copyright Pexels

Sigurno ste primetili da su nosevi pasa uvek hladni i vlažni. A što je to tako i zašto bi trebalo da se zabrinete ako je ovaj deo tela vašeg ljubimca topao i suv?


Pseći nos ili njuška mora da bude stalno mokar i zato hladan.
Tajna ove karakteristike tela životinje jeste da koža na psu nos može izlučivati ​​sluz - na sebi ima posebne žlezde, kao i na sluznici unutar nosne šupljine.
Vlaga nosa je važna za psa jer zbog nje efikasnije može da razlikuje i prepoznaje mirise i smer iz kog oni dopiru, piše nationalgreenhighway.org.
Pixabay
 

Mokri nos i miris

Vlažna površina tela u tom pogledu stvarno postaje osetljivija. Ali taj razlog nije jedini koji objašnjava vlažnost psećeg nosa.

Takođe je vredno napomenuti da vlažni sloj iznad kože funkcioniše poput hromatografa jer prepoznaje razliku u brzini molekula materija koje emituju miris, pa pas može odrediti smerove i blizinu objekata.

Kod pasa ne deluje samo unutarašnji deo nosa - spoljni delovi tankog i osetljivog organa mirisa takođe imaju puno funkcija.
Uz žlezde koje luče sluz, na psećem nosu postoji i mnogo receptora, pa kada se na vlažnoj površini zadrže čestice mirisa, receptori uspevaju da ih prerade.

Za psa je važno da oseti i najslađi miris na udaljenosti do 100 metara, a uređaj disajnih organa omogućava mu da to lako učini.

Činjenica je da se psi aktivno koriste za traženje eksploziva, droge, ljudi, divljači. Oštar miris, uz snažnu inteligenciju i sposobnost zajedničkog rada sa osobom, daju psu efikasnost u lovu, pretrazi i drugim aktivnostima.

Pexels
 

Na šta ukazuje suv i topao nos?

Smatra se da pas vlažan i hladan nos govori o njegovom zdravlju, dok suvoća i toplota čula mirisa mogu ukazivati ​​na bolest. Ponekad je to istina, iako se nos ne može smatrati idealnim pokazateljem zdravlja. Ponekad se ispostavi da je nos suv jednostavno zato što je pas vruć - nakon nekog vremena njegovo će se prvobitno stanje vratiti.


Ali u drugim situacijama, u prisutnosti popratnih simptoma, vrući suvi nos može govoriti o prehladi, u ovom slučaju postoji i kijanje, kašljanje. Čim se pas oporavi, nos će mu biti isti. Suvi nos se može pojaviti i u slučaju alergijskih reakcija, kada je preporučljivo posetiti veterinara.

Ako je pas zdrav, suv nos ukazuje na dehidraciju ili nepovoljne vremenske uslove. Do isušivanja dovodi ne samo vrućina, već i mraz.
Pexels
 

Šta učiniti ako pas ima suv nos?

Ako pas ima suv nos, potrebno je posmatrati njegovo ponašanje i opšte stanje. Vredno je proveriti ima li stalno pristup vodi, ima li čistu posuđe. Ako nos nije samo suv, već i vruć, trebalo bi izmeriti temperaturu kućnog ljubimca, možemo razgovarati o toplini. Ako pas ne jede, puno pije, ponaša se neaktivno, izgleda neuredno, ima smisla kontaktirati s veterinarom što je pre moguće.

Stoga je psu potreban vlažan nos zbog snažnog mirisa. Suv i vruć nos može ukazivati ​​na zdravstvene probleme životinje.

Profimedia
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike