Vaša mačka vas gleda kao roditelja: Nova studija otkrila zanimljive rezultate

25.10.2022

06:43

0

Autor: Z.A.S.

U sklopu studije, istraživači su sproveli test privrženosti

Vaša mačka vas gleda kao roditelja: Nova studija otkrila zanimljive rezultate
Žena i mačka 1 - Copyright Pixabay

Vlasnici mačaka znaju da su one vrlo posebne i specifične. I sigurno se svaki od njih barem jednom zapitao da li ga njegova mačka gleda kao roditelja.

S obzirom na to da mačke ne mogu da govore, odogovor na ovo i mnoga druga pitanja nikada nećemo moći da dobijemo direktno od njih, ali studija objavljena u "Current Biology" sadrži neke obećavajuće nalaze.

Prema istraživačima sa Univerziteta "Oregon State", mačke pokazuju privrženost svojim starateljima, slično kao bebe i psi. To znači da mačke zapravo mogu da uspostave jedinstvene i značajne odnose sa svojim vlasnicima.

Pixabay
 

U sklopu studije, istraživači su sproveli test privrženosti. On se sastojao od toga da je 70 mačića stavljeno u sobu sa svojim vlasnicima na dva minuta, pre nego što su ostavljeni sami na dva minuta, a zatim su opet spojeni. Istraživači su posmatrali ponašanje mačića i organizovali ih u stilove privrženosti koji su poznati bebama i psima: siguran, ambivalentan, izbegavajući i neorganizovan.

Više od 60 posto mačića je pokazalo privrženi stil, što je značilo da su bili uznemireni kada je njihov vlasnik napustio sobu, ali su pokazali zdravu ravnotežu privrženosti kada se vratio. Otprilike 30 posto mačića je pokazalo nesiguran stil privrženosti, što znači da su ostali pod stresom nakon ponovnog susreta i pokazivali su preterani kontakt, izbegavanje ili kombinaciju te dve stvari.

Pixabay
 

Prema studiji, podela sigurnih i nesigurnih stilova privrženosti bila je slična onoj koja se odnosi na decu.

Eksperiment je sproveden i među 38 mačaka starijih od godinu dana i rezultati su ostali prilično isti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike