Da li znate da psi štucaju? Ovo bi mogli da budu uzroci

25.08.2022

06:47

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko primetite ozbiljnije simptome kod svog ljubimca, obavezno pozovite veterinara

Da li znate da psi štucaju? Ovo bi mogli da budu uzroci
Pas - Copyright Pixabay

Ukoliko ste primetili da vaš pas štuca, sigurno ste se zapitali zbog čega se to dešava.

Baš kao i kod ljudi, tako male iritacije uzrokuju grčenje dijafragme kod pasa, pa zbog toga dolazi do pokreta u otvoru između glasnih žica, a onda i do prepoznatljivog zvuka.

Koji je uzrok štucanja?

Naučnici nisu sigurni koji je tačan uzrok štucanja, ali su primetili da štenci i odrasli psi najčešće štucaju nakon što prebrzo popiju vodu ili pojedu hranu.

Psi mogu da štucaju ako su previše uzbuđeni, pod stresom, anksiozni ili se samo pregrubo igraju. Još jedna teorija je moguća, kada je reč o štencima, a kaže da im štucanje pomaže da otpuste gasove ili ublaže bolove u želucu.

Pixabay
 

Kako se rešiti štucanja kod pasa

Postoji mnogo teorija za koje se tvrdi da mogu da pomognu s prestankom štucanja, ali istina je da nema neke posebne formule koja će ukloniti štucanje kod pasa, baš kao ni kod ljudi.

Ovo su neki od načina koji mogu da pomognu:

- Promenite obrazac ponašanja psa da biste promenili njegov obrazac disanja
- Nežno masirajte njegov stomak, grudi ili grlo
- Ponudite mu manje, ali češće obroke u manjoj činiji.

Unsplash
 

Promena obrasca ponašanja je najbolji način borbe protiv štucanja. Podstaknite ga da krene s vama u laganu šetnju ili da popije malo vode sobne temperature. Nežno trljanje stomačića će mu sigurno prijati, a trik s manjom činijom bi takođe mogao da upaliti.

Simptomi na koje treba paziti

U slučaju da primetite da štucanje ozbiljno uznemirava vašeg psa, obavezno obratite pažnju na simptome kao što su povraćanje, gubitak apetita, preterano balavljenje i poteškoće sa disanjem.
U koliko pas odbija vodu, učini vam se da ga nešto boli, a štucanje traje više od nekoliko sati, obavezno se obratite veterinaru, jer bi ovo mogli biti simptomi i ozbiljnijih bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike