Svaki ljubimac ima svoj životni vek

24.10.2020

08:12 >> 08:13

0

Autor: Z. A.

Imajte i to na umu kada odlučite da udomite životinju

Svaki ljubimac ima svoj životni vek
Copyright Pixabay

Stara izreka kaže da će ljubimac biti prisutan samo u jednoj polovini našeg života, ali da smo zato mi njemu za ceo život. Imati kućnog ljubimca znači imati prijatelja, suputnika i člana porodice. Međutim, briga o ljubimcima zahteva predanost i obavljanje poslova kao što su odlasci veterinaru, kupovina namirnica i slično. Ljubimac svakodnevno zahteva vreme i pažnju i zbog toga je jako važno razmotriti životni vek kućnog ljubimca pre nego što odlučite da ga udomite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ljubimac je velika sreća: Ukoliko želite da imate psa, saznajte koliko to mesečno košta u Srbiji

Hrčak

Prosečni životni vek hrčka je od dve do tri godine. Stavke poput hrane, vežbanja i kvalitetne nege doprinose njegovom životnom veku.

Morsko prase

Morska prasad u proseku žive od četiri do sedam godina. Treba ih dobro paziti jer uobičajene infekcije za njih mogu biti smrtonosne, posebno kada je reč o respiratornim bolestima.

Pixabay

Zlatna ribica

Kad se drže u zdravom okruženju, zlatne ribice mogu živeti od pet do deset godina. Važno je da plivaju u slatkoj vodi jer mogu loše reagovati nakon promene nivoa hlora ili na teške metale u vodi.


Papagaj

Papagaji prosečno žive od pet do 15 godina. Oni su veoma pametne životinje, pa je potrebno o njima voditi brigu i stvoriti prijateljski odnos.

Pas

U proseku psi žive od sedam do 14 godina. Mnogo faktora utiče na životni vek psa, uključujući pasminu, jer su neke rase sklonije bolestima od drugih.

Zec

Zečevi u proseku žive od osam do 14 godina. S godinama postaju skloniji bolestima i gubitku apetita.

Pixabay

ČITAJTE I: Ježevi mogu biti divni kućni ljubimci: Vole da se maze i jako su emotivni

Mačka

Životni vek mačaka koje žive s ljudima u kući može biti od 10 do 20 godina. S druge strane, mačke koje žive na otvorenom, kao lutalice, u proseku žive od dve do pet godina. Udomljavanje mačaka zapravo može produžiti njihov životni vek jer je manja verovatnoća da će naići na grabljivce ili otrovne materije.

Kornjača

Kornjače mogu živeti od 40 do 50 godina jer imaju vrlo spor metabolizam. Međutim, kada su zatvorene ne dobijaju dovoljno nege kako bi živele punim plućima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Popsugar

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike