Četiri idealna kućna ljubimca za starije osobe: Prilikom odabira, morate da pripazite na ove stvari

21.04.2022

07:05

0

Osim što će biti verni prijatelji, povećaće i njihovu mobilnost

Četiri idealna kućna ljubimca za starije osobe: Prilikom odabira, morate da pripazite na ove stvari
Starije osobe, pas - Copyright Profimedia

Kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životima svojih vlasnika. Obogaćuju i oplemenjuju ih svojim postojanjem, ali, prema raznim istraživanjima, pružaju i ogromne zdravstvene prednosti.

Ovo se posebno odnosi na starije osobe, pogotovo one koje žive same. Pre svega smanjuju osećaj usamljenosti, ali pružaju i osećaj sigurnosti, kao što im i činjenica da brinu o nekome pomaže da osete da imaju svrhu.

Ima tu i zdravstvenih pogodnosti, pa tako, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posedovanje kućnog ljubimca može da smanji krvni pritisak, nivo holesterola, pa čak i stres i teskobu.

Pritom, zahvaljujući posedovanju kućnog ljubimca, recimo psa, starije osobe postaju mobilnije, jer moraju da ih izvedu i prošetaju nekoliko puta dnevno.

Iako je svaka osoba drugačija, pa neki traže saputnike u vidu ljudi, tako neki žele ljubimce. Zato se postavlja pitanje i koji ljubimci su najbolji izbor za starije osobe?

Pre nego se odlučite za ljubimca i dovedete ga kući, trebalo bi da uzmete u obzir svoje stanje, odnosno stanje osobe kojoj želite da poklonite ljubimca. Dakle, razmislite o mobilnosti, finansijskoj situaciji i ličnosti, savet je stručnjaka.

Ukoliko niste sigurni kog ljubimca bi bilo najbolje da uzmete, odnosno poklonite, evo nekoliko predloga i karakteristika životinja.

Pixabay
 

Psi
Za starije osobe manji psi će biti savršen izbor. Pre svega su mirni i odgovara im život u kući. Takođe su obučeni da mirno hodaju na povocu, nisu nepredvidivi, ali jesu poslušni. Stariji pas će, recimo, takođe uživati u šetnjama, ali će se, isto tako, rado sklupčati na kauču uz vlasnika i mirno spavati dok njegova "osoba" gleda televiziju, čita knjigu ili lista časopis.

Pixabay
 

Mačke
Starije mačke će biti odlična opcija za starije osobe, a ovo se posebno odnosi na one koje većinu vremena provode kod kuće. Baš kao i ovaj tip ljudi, tako i mačke rado ostaju kod kuće i uživaju da spavaju sklupčane u krilu ili nekom drugom toplom mestu. Većini odraslih mačaka je, prema "American Humaneu", potrebno samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Štaviše, da biste ih zabavili, možete da koristite čak i laser ili štap za pecanje, što je velika prednost, ukoliko je starija osoba manje pokretna.

Pixabay
 

Papagaji
Papagaji su fenomenalan izbor za starije osobe. Ne zahtevaju mnogo čišćenja, nisu teške za održavanje, a istovremeno pružaju društvo, što je njihova velika prednost. Takođe su i inteligentni i privrženi prijatelji koji uživaju u interakciji sa ljudima.

Pixabay
 

Zečevi

Zečevi, prema rečima stručnjaka, starijim osobama pružaju mnoge prednosti. Pre svega, mali su i tihi, ali i društveni i vole da se maze. Zeca ćete lako naučiti da, za obavljanje nužde, koristi kutiju, a nije ni preterano teško brinuti o njima. Ovim krznenim životinjicama je potrebna samo hrana voda i čista kutija u kojoj će obavljati fiziološke potrebe. Uživaju u četkanju, a to bi moglo da opusti starije osobe i oslobodi ih napetosti i stresa. Dodatno će im pomoći da se povežu sa svojim novim prijateljem.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike