Zašto muškarci ispod 185 centimetara nisu prvi izbor? Razlozi zbog kojih žene preferiraju više momke

28.08.2023

13:11

0

Autor: K. B.

Razlika u visini u ljubavnim odnosima postala je tema koja izaziva mnoge rasprave i dileme

Zašto muškarci ispod 185 centimetara nisu prvi izbor? Razlozi zbog kojih žene preferiraju više momke
Ljubav - Copyright Freepik

Dok su neki osetljivi na razlike u visini u parovima, drugi su potpuno otvoreni za takve kombinacije. Čini se da je razlika u godinama prihvatljivija od razlike u visini manjoj od 185 centimetara, prema istraživanju jedne aplikacije za upoznavanje.

Na platformama kao što su TikTok i Jutjub, nekoliko muškaraca je podelilo video zapise u kojima izražavaju stav da to što je ispod 175 ili 180 centimetara ne definiše nekoga automatski kao lošeg romantičnog partnera. Međutim, generalno, žene često pokazuju sklonost višim muškarcima iz evolucionih, bioloških i društvenih razloga, ističe Avigail Lev, osnivač i direktor centra specijalizovanog za kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

Profimedia
 

„Modeli evolucije i biologije sugerišu da je visina povezana sa zdravljem i snagom partnera, ili, iz društvene perspektive, sa moći, snagom i sposobnošću da se bude zaštitnik“, objašnjava Lev.

Ona takođe primećuje da nametnute rodne uloge i dostupnost resursa mogu biti faktori koji utiču na preferenciju žena prema višim muškarcima. Žene koje su tradicionalno zavisile od muškaraca u finansijskoj podršci i održavanju domaćinstva obično nisu toliko zahtevne kada je u pitanju izgled partnera. Kao ilustraciju, Lev ističe žene iz 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih.

„Dugo vremena je izgled bio prioritet nad karijerom žene, jer karijera nije bila osnovna potreba za žene. Ali sa povećanim pristupom resursima, žene postaju selektivnije u pogledu fizičkog izgleda svojih partnera. Društvo je povezivalo ženstvenost sa manje tjelesne građe, dok se muškost povezivala sa snagom, moći i dominacijom“, dodaje psiholog.

Nikol Mur, stručnjak za veze, ističe da mnoge žene visinu povezuju sa bezbednošću i fizičkom zaštitom. Takođe, mnoge žene su ubeđene da niži i vitkiji muškarci nisu u stanju da im pruže zaštitu. Međutim, treba napomenuti da izgled nije jedini ključni faktor u vezi. Mnogo je važnija mentalna povezanost, razumevanje, zajednički interesi i pogledi na svet.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike