Studije potvrdile da su muškarci sa ožiljcima na licu privlačniji ženama: A da li su oni materijal za brak?

25.03.2023

21:18

0

Autor: K. O.

Muškarci koji hodaju po ivici opasnosti privlače žene kao muve lepak

Studije potvrdile da su muškarci sa ožiljcima na licu privlačniji ženama: A da li su oni materijal za brak?
Džejson Momoa - Copyright Profimedia

Ljude privlače različite stvari, pa je stvarno teško predvideti, a ponekad i teško tačno odrediti šta je to što nas nekome privlači.

Nekad je to smisao za humor, njihovo samopouzdanje ili nam se jednostavno sviđa kako neko izgleda.

A ono što intrigira je to zbog čega veliki broj dama privlače muškarci sa ožiljcima i to pogotovo oni sa ožiljcima na licu.

Jednostavno, momci sa ožiljcima na licu ženama su privlačniji i muževniji. I dok je to bilo razumljivo u davnoj prošlosti kada se živelo mnogo surovije i kada je prirodna selekcija ostavljala samo najjače, u moderno doba to se nije mnogo promenilo. 

Ožiljak na licu, kao znak snage i hrabrosti

Prethodno se pretpostavljalo da su u zapadnim kulturama ožiljci neprivlačna crta lica, dok su u nezapadnim kulturama bili percipirani kao znak zrelosti i hrabrosti. Međutim, u nedavnoj studiji, naučnici su otkrili da žene sa Zapada smatraju da su blagi ožiljci na licu na muškarcima privlačni, jer ih povezuju sa snagom i zdravljem.

Profimedia
 

U stvari, pretpostavka da su ožiljci znak hrabrosti je gledište koje deli pleme Janomami u Brazilu i Venecueli, koje koriste boje za lice da bi naglasile ožiljke koji su rezultat ritualizovanih klupskih borbi dizajniranih da testiraju izdržljivost muškarca.

Ipak, više su za burnu kratkotrajnu avanturu nego za brak

Muškarci sa ožiljcima bi mogli biti privlačniji za žene, a ideja je da ovi momci grubog izgleda imaju ličnost koja preuzima rizik ili natprosečnu muževnost od onih slatkih dečaka sa glatkom kožom.

Međutim, čini se da su ovi tipovi grubog izgleda  popularni samo za kratkotrajno druženje, dok su oni koji su bili bez ožiljaka smatrani brižnijim i nežnijim, i shodno tome percipirani kao bolji materijal za brak.

Ožiljci, kao imidž lošeg dečaka, postali su poznati u filmovima i serijama. Sa druge strane, TV je sliku lošeg dečka učinila veoma romantičnom i privlačnom, a hod po ivici opasnosti može biti uzbudljiva.

Profimedia
 

Štaviše, tu je i čuvena scena u Čeljustima gde ludi kapetan, koga igra Robert Šo, i okeanograf koga igra Ričard Drajfus, počinju ponosno da upoređuju svoje ožiljke od ujeda ajkule. Da ne spominjemo TV serije poput Vikinga, gde su momci golih grudi i puni ožiljaka postali hit.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike