U današnje vreme, žene se lakše i češće odlučuju na razvod: Postoji sedam razloga zašto je to tako

25.10.2022

11:23

0

Autor: D. R.

Žene ne samo da žele da stvore porodicu, one takođe žele emocionalnu intimnost, komunikaciju, lični rast i zajedničku odgovornost - kada nešto od toga izostane, nastaje problem

U današnje vreme, žene se lakše i češće odlučuju na razvod: Postoji sedam razloga zašto je to tako
profimedia-0297071511 - Copyright Profimedia

Brak je zajednica koja počinje sa „da“ i sa željom da traje ceo život. Međutim, stvari su se promenile u poslednje vreme.

Prema statistikama, stopa razvoda samo u SAD je visoka, i kreće se oko 43-46 odsto za prvi brak.

Ono što je interesantno, dve trećine svih razvoda iniciraju žene, što izgleda pomalo paradoksalno jer su žene te koje više žele da se udaju nego njihov partner u vezi.

Koji su to razlozi zbog kojih žene danas češće podnose zahtev za razvod?

1. Žene su više okrenute karijeri, nego što se zadovoljavaju ulogom domaćice

Ranije je trebalo da muškarci izađu iz kuće da donesu novac kući, dok su žene morale da ostanu kod kuće sa decom. Danas žene više nisu spremne da trpe status kvo. Žele da se obrazuju, budu uspešne i da imaju sopstvene prihode. Nakon što se venčaju, očekuju da će živeti život koji nudi zadovoljstvo i u karijeri i u braku. Dakle, ako je nešto podložno da ugrozi karijeru koju je gradila ili o kojoj sanja, možda neće dugo ostati tamo.

Pixabay
 

2. Koristi koje dobijaju od braka mogu biti manje od onih koje muškarci dobijaju

Današnje žene se više ne oslanjaju na muškarce i ne očekuju da im obezbede resurse, bilo da je u pitanju hrana, zaštita ili finansijska stabilnost. One su nezavisnije i nisu im potrebni partneri da im pomognu da žive životom kojem teže. Zato je dokazano da su muškarci ti koji imaju više koristi od brakova. Žena može da pretvori kuću u dom, može pomoći svom partneru da postigne finansijsku stabilnost i uglavnom će biti tu da podrži njegov lični rast.

3. Žene često preuzimaju veći emocionalni teret

Žene žele emocionalnu podršku svojih partnera tokom celog života. Ako žena ne može da komunicira sa svojim mužem o njihovim problemima, ili čak da započne razgovor, a da svaki put ne naiđe na zid, možda će početi da se oseća odbačenom. Iako muškarci možda ne shvataju ovu vrstu problema ozbiljno, to joj utiče na mentalno, fizičko i svakako emocionalno stanje. Vremenom će se osećati sve lošije i takve emocije će je obuzimati, čineći nemogućim održavanje braka.

Profimedia
 

4. Žene više ne tolerišu hronično neprihvatljivo ponašanje

Čini se da danas žene imaju manju toleranciju na neprimereno ponašanje nego ranije. Ako postoji neverstvo, emocionalno zlostavljanje ili bilo koja vrsta štetnog ponašanja, žene imaju tendenciju da traže razvod. Prema rečima jednog medijatora tokom razvoda - „današnja moderna žena verovatno da će opraštati neverstvo. Kada se period medenog meseca završi, neki muškarci drastično menjaju svoje ponašanje iz romantičnog u kontrolišuće. Nažalost, to se dešava u mnogim brakovima, a žene to više ne žele da tolerišu."

5. Žene imaju visoka i složena očekivanja od braka

Društvene mreže i filmovi su možda širili pogrešnu sliku o braku - nisu uvek ruže i leptirići, ova zajednica zahteva rad, žrtvu, posvećenost i uglavnom poštovanje. Kada su žene pogođene realnošću, nastaju tenzije. Očekivanja su sada porasla mnogo više nego ranije. Žene ne samo da žele da stvore porodicu, one takođe žele emocionalnu intimnost, komunikaciju, lični rast i zajedničku odgovornost. Kada shvate da ovi kriterijumi nisu ispunjeni, mogle bi momentalno da pokrenu razvod.

Pexels
 

6. U nekim situacijama razvod ne šteti ženama

Ako je žena bila maltretirana emocionalno ili fizički tokom svoje bračne veze, razvod je jedini način da se toga oslobodi. Žene se godinama bore za svoja prava, tako da je pošteno reći da mogu da skinu roletne i da se zaštite sopstvenom snagom umesto strahom. Teško je gledati kako se institucija braka raspada, ali kada je u pitanju sopstveno dobro, ne postoji neki drugi izbor. 

7. Muškarci veruju da će mnogo da izgube ako prvi podnesu zahtev za razvod

Ponekad je jedini razlog zašto muškarci ne traže razvod zato što veruju da neće biti privilegovani na sudu u pogledu finansija i starateljstva nad decom. Smatraju da su muškarci na sudu loše tretirani, da u većini slučajeva presuda nije pravedna. Čak i nakon toga što prestanu da žive zajedno, muškarci radije ne podnose zahtev za razvod i čekaju da to uradi njihova partnerka. U nekim slučajevima, oni su zastrašeni tim procesom i samo žele da završe sa stvarima što je pre moguće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike