Čini vam se da više ne osećate bliskost sa partnerom? Postoje tri važna razloga zašto se odljubljujemo

22.10.2022

11:45

0

Autor: D. R.

Niste više zaljubljeni u partnera? Pre bilo kakve odluke, pročitajte zašto se ovo dešava

Čini vam se da više ne osećate bliskost sa partnerom? Postoje tri važna razloga zašto se odljubljujemo
Ljubav 5 - Copyright Pixabay

Najpre moramo imati na umu da ne postoji idealan partner, a i da svako od nas ima svoje granice.

Nakon 30 godina rada kao psiholog, dr Jefri Bernstajn, je primetio kako se često u vezama javljaju tri razloga zbog kojih se neko može "odljubiti", a evo šta kaže da je najćešće  u pitanju:

1. Ne osećate da vas partner ceni

U svakoj vezi se može dogoditi i faza kada uzimamo partnera "zdravo za gotovo", a ako pustimo da se stvari same odvijaju, stres svakodnevnog života će nam onemogućiti da pokažemo zahvalnost i ljubav. Problem je i to što zaboravljamo da budemo osetljivi pa partner počinje da se oseća zapostavljeno, prenosi "Psychology Today". 

Profimedia
 

Rešenje: Sve što smo naveli je normalan tok događanja u vezi, stoga bi trebalo da odvojimo vreme kako bismo partneru rekli da ga cenimo. Provodite vreme zajedno, budite pažljivi jedno prema drugome. 

2. Ne rešavate toksične misli

Svi možemo da budemo ranjivi kada nas neko jako dobro poznaje, a posebno ako nailazimo na kritike partnera i odbijanje. Kao obrambeni mehanizam kod osobe se mogu razviti toksične misli prema partneru pa ćete samo videti loše stvari koje radi, a zaboravljati na loše. Dolazi tako do zaključaka da su problemi nesavladivi. 

Profimedia
 

Rešenje: Verovatno te vaše misli nisu nastale bez razloga, razlika je samo u tome hoćemo li se na njih fokusirati, što znači da ćemo i svaku sreću u vezi pretvoriti u nešto loše. Stvar je u tome da zadovoljni i srećni partneri neće dozvoliti negativnim mislima da ih vuku na dno, oni će pronaći zdrav i realističan način formiranja misli o vezi. Dakle rešite se ružnih misli ako želite da cenite partnera, a upravo je to ključ srećne veze. 

3. Niste kompatibilni

Istraživanja kažu kako partneri koji imaju slične stavove, neguje iste vrednosti i imaju isto poreklo, koji su intimni i koji su u svemu partneri, teško da će se razići. Međutim, kako prolazi ta prva faza ljubavi, jedan od partnera može shvatiti da ipak nisu u pitanju isti ciljevi i vrednosti, što može dovesti do zabrinutosti za budućnost. 

Profimedia
 

Rešenje: Kada su partneri fleksibilni i žele da isprobaju nove mogućnosti za bolju povezanost, veza će biti jača. Ako želite da rešite problem nekompatibilnosti možete sebi pomoći tako što ćete malo bolje da sagledate svoja očekivanja od partnera umesto da ga stalno krivite i kritikujete. Recimo, ako partner voli da ide na boks, a vi na jogu, zajedno možete ići u šetnje.  Dobro je ako pronađete zajednička interesovanja pa budite otvoreni, razgovarajte o tome šta možete da radite zajedno. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike