Zašto je važno da nikome ne dopuštate da sedi na vašoj posteljini u odeći?

19.09.2021

07:17 >> 07:20

0

Vaš krevet za spavanje bi trebalo da bude zona udobnosti i sigurnosti

Zašto je važno da nikome ne dopuštate da sedi na vašoj posteljini u odeći?
Copyright Pexels

Ukoliko vas prijatelj zamoli da ne sedite na njegovom krevetu – nemojte se uvrediti. Bolje sledite njegov primer. Ako nemate pojma šta je vaša odeća pokupila tokom celog dana, ispod je navedeno nekoliko prljavih, malih tajni.

Dakle, obratite pažnju na ono što vam dodiruje krevet i sačuvajte svoje zdravlje.

Pročitajte još

Bakterije se lepe za telo poput lepka

Bakterije mogu da žive nedeljama, čak i mesecima na vašoj odeći, kaže Filip Tierno, doktor medicine, profesor mikrobiologije i imunologije na njujorškom univerzitetu.

Pexels

Tierno dodaje da čak i potpuno nova odeća i dalje može biti kontaminirana klicama, pa je svakako dobra ideja da skinete košulju u kojoj ste šetali 12 sati, pre nego što sednete na krevet. Ovo pravilo bi trebalo da važi i za vaše goste.

Nošenje spoljne odeće na krevetu može izazvati infekcije, osip, akne, čak možete uneti i buve

Jedan od razloga zašto često vidimo akne na leđima i grudima je masna odeća koja skuplja uličnu i kancelarijsku prašinu, znoj i mrtvu kožu – generalno, ljudsko telo izbacuje otprilike pola miliona ćelija kože i oko litar znoja svakodnevno. A vaš krevet može biti odlično skladište za svu tu prljavštinu.

Spoljašnja odeća je bila svuda, bukvalno

Samo trenutak razmislite o tome šta je vaša odeća dotakla – sedišta u gradskom prevozu, kancelarijske stolice, barske stolice, zidove liftova, klupe u parku… Sada pomislite koliko je još ljudi bilo na tim sedištima! Da li biste ih pozvali da sednu na vaš krevet?

Pexels

Nakon što počnete da primećujete šta vaša odeća dodiruje na ulici, dobro ćete razmisliti pre nego što dozvolite da nečija odeća dodirne vaš krevet.

Vaš krevet je zona udobnosti i sigurnosti

Trebalo bi da vam bude udobno da se zamotate u ćebe i zagrlite jastuk, jer je to mesto za opuštanje i prikupljanje energije. Odeljenje za medicinu spavanja na Harvardu savetuje, na primer, da umesto na krevetu gde spavate, vreme provodite sa prijateljima u kuhinji ili u dnevnoj sobi.

Tako mozak povezuje krevet sa opuštanjem i udobnošću, što je veliki doprinos zdravom snu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike