Jesen je stigla: Da li ste je primili u dom?

08.11.2021

18:19

0

I dok svi uživaju u živopisnim bojama, mirisima i ukusima, jesen možete uneti i u svoj dom

Jesen je stigla: Da li ste je primili u dom?
šumarice (4) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jesen je kako kalendarski, tako i vremenski, stigla u Srbiju.

I dok svi uživaju u živopisnim bojama, mirisima i ukusima, jesen možete uneti i u svoj dom.

Nekolicine je načina da unesete bogatstvo boja, mirisa, ukusa i atmosfere jeseni u svoj dom, a m vam donosimo nekoliko predloga. Takođe, ono što je važno, za primenu nekih i nije potrebno mnogo novca, a većinu materijala možete pronaći u prirodi. Mogu vam pomoći i klinci, te sledi sjajna porodična zabava.

Igrajte se bojama

Bogatstvo boja je jedna od prvih asocijacija za jesen, dovoljno je samo pogledati nijansi opalog lišća po parkovima. Ne oklevajte da eksperimentišete sa bojama i nađete kombinaciju koja vam se najviše dopada. Ovu toplu atmosferu možete da prenesete i u svoj dom na veoma jednostavan način:

Pixabay
 

 

Potražite u plakarima i ostavama jastučiće, prekrivače, ukrasne sveće i saksije za cveće jesenjih boja i pustite mašti na volju.

Jastučićima u boji dodajte energiju ugaonoj garnituri, dok će šareni prekrivač dati potpuno novi izgled starom kauču.
Ukrasna sveća u boji će razbiti monotoniju police sa knjigama, a ukrasna saksija privući pažnju na vaš omiljeni cvet.

Miris jeseni u domu

Naše bake su nekada držale zrele dunje na ormaru kako bi kuća mirisala tako slatko i ugodno. Danas umesto dunja koristimo razne veštačke arome i osveživače vazduha, ali možemo da se poslužimo i starim oprobanim trikovima:

Pixabay
 

 

Kao lep ukras na sto možete da stavite činiju (ili možda lepu pletenu korpu kao rustičniju varijantu) punu zrelog sezonskog voća. Na ovaj način ćete pored prirodnog dekora ispuniti kuću slatkim opojnim mirisom, a ukućane obradovati zdravom i ukusnom užinom koju mogu da pojedu u prolazu.

Osvetlite prostor na novi način

Novo osvetljenje stana je odlična ideja za jesenje uređenje doma. Dolaskom jeseni dani su kraći, sunce zalazi ranije i svakim danom možemo da primetimo kako ima sve manje sunčeve svetlosti.

Novim osvetljenjem možete napraviti poptuno novu atmosferu, bilo ubacivanjem dodatne podne lampe, malih zidnih ili stonih reflektor lampi.

Pixabay
 

 

Iskoristite efekte boja – oplemenite dnevnu sobu lampom u boji dekorativnih jastučića i istaknite na taj način jednu od toplih boja jeseni u svom domu.

Savet plus: za dečji rođendan ili neku drugu porodičnu proslavu možete da iskoristite novogodišnju rasvetu - svetiljke sa jelke će dati dodatnu notu svečane atmosfere vašem domu.  

Ulepšajte prozore zavesama

Dodajte novi dekorativni šarm svom domu tako što ćete prozore oživeti zavesama ili zastorima.

Zavese mogu da daju potpuno novi izgled prostoriji, ali imaju i značajnu funkcionalnu dimenziju, obzirom da sprečavaju prohladan večernji jesenji vazduh da ulazi u stan i na taj način čuvaju toplotu. Osim toga, sa zavesama na prozorima stan deluje „ušuškanije“ i prosto poziva da podelite šolju tople čokolade sa porodicom.

Pixabay
 

 

Prirodni aranžman

Profesionalni dekorateri se često služe cvećem, grančicama ili drugim prirodnim materijalima da naprave efektan ukras koji će dati pečat izgledu prostorije. Poslužite se i vi njihovim trikovima.

Sve što vam je potrebno su:

Pixabay
 

 

vaza ili poslužavnik,makaze,ukrasna sveća imaterijal koji možete nabaviti u lokalnoj cvećari ili u parku (zimzelene grančice, dobro očuvano suvo lišće, šišarke...)

Kružni aranžman za sto ili vitrinu je najjednostavniji za početnike u dekorisanju, dok iskusniji mogu da se okušaju u pravljenju venčića koji može da ukrasi ulazna vrata. Ovo je idealna aktivnost u koju možete da uključite decu, čak možete zajedno da napravite kombinaciju voćno ukrasnog aranžmana za njihovu sobu.

Pixabay
 

 

Jesenje ruho dvorišta

Ako spadate u one srećnike koji imaju dvorište, sigurno ste primetili da je ono i samo poprimilo jesenje nijanse. Uz malo slobodnog vremena, možete da ga dodatno ulepšate i napravite kutak za uživanje i ukras komšiluka.

Pixabay
 

 

Urednost je naravno osnova, obavezno pokupite grančice, opalo lišće i precvetalo sezonsko cveće, prebrišite ukrasne saksije od terakote i dvorišni sto sa stolicama.
Pored sezonskog cveća, možete da napravite i dekor za dvorište od jesenjih polodova – tikvi zanimljivih oblika ili grančica sa bobicama.

Kako saksije sa cvećem ne bi bile suviše razbacane po dvorištu, možete da ih grupišete na jedno mesto, slažući ih na merdevine po različitim nivoima ili u drvena kolica koja više ne koristite, tako ćete dobiti efektivniji izgled.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike