Kako da savršeno očistite tepih: U četiri koraka rešite se baš svih mrlja

11.10.2021

13:35

0

Fleke na tepihu su neminovnost, posebno ako imate malu decu ili kućne ljubimce

Kako da savršeno očistite tepih: U četiri koraka rešite se baš svih mrlja
sina-saadatmand-gB9hryu1q40-unsplash - Copyright Unsplash

Dugotrajnim trljanjem kidamo vlakna tepiha, i dok će se mrlja verovatno odstraniti, šteta na tepihu će ostati. Za mnogo bolji način potrebne su vam dve prazne plastične boce s prskalicama i dve čiste krpe za pranje.

Upravnica Laboratorije čistoće Kerolin Forte otkrila je za "Good Housekeeping" kako se rešiti ružnih zakorelih mrlja od kafe, vina ili blata s tepiha. Proces je prilično jednostavan, a sastoji se od četiri koraka.

1. Potrebne su dve prazne plastične boce s prskalicama i dve čiste krpe za pranje. U jednu bocu se natoči hladna vodu, a u drugu se pomeša pola kašičice sapuna za pranje posuđa i pola litre mlake vode.

2. Deo čiste krpe za čišćenje se treba isprskati mlakom mešavinom sapuna i vode, pa s njom tapkati po mrlji, nikako nemojte ribati mrlju. Kada primetite da se mrlja topi, suvim delom krpe brišite mrlju s tepiha. Postupak se ponavlja koliko god puta treba dok se mrlja ne očisti s tepiha.

3. Drugu krpu treba naprskati hladnom vodom i s njom skidati rastvor deterdženta s tepiha, a potom opet tapkati područje na kojem je bila mrlja suvim delom druge krpe.

4.  Kad se skine mrlja s tepiha na to mesto treba da naslažite hrpu ubrusa i na njih staviti tešku knjigu ili lonac.

Unsplash
 

- Preko noći papirnati ubrusi će upiti moguće ostatke mrlje i vodu s tepiha. Ujutro sklonite ubruse i rukom pređite preko vlakana tepiha, te ih pustite da se osuše - savetuje Forte. 

Dodatni savet:

Tepih je poželjno dubinski usisati i temeljno očistiti barem jednom godišnje. Međutim, ako nemate vremena za stručno čišćenje, i posipanje sodom bikarbonom pomaže u uklanjanju prljavštine i loših mirisa. Jedino povedite računa ako je vlaga visoka, jer tada se soda može zavući u vlakna i napraviti više štete nego koristi.

Tokom vlažnih dana radije poprskajte tepih alkoholnim sirćetom koje će razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. Pošto sirće takođe može oštetiti i tepih, bolje ga najpre istestirajte na malom delu. Od profesionalnih sredstava za čišćenje najbolji su prah ili pena koji se iščetkaju, a zatim se tepih temeljno usisa.

Tepihe je poželjno usisavati triput nedeljno, a ako imate ljubimce, i svaki dan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike