Da li znate da neke mrlje možete ukloniti sredstvom za dezinfekciju ruku?

12.01.2021

14:55 >> 13:43

0

Autor: Z. A.

A ono vam je sada uvek pri ruci

Da li znate da neke mrlje možete ukloniti sredstvom za dezinfekciju ruku?
Copyright Pexels/ Anna Shvets

Više od deset meseci sastavni deo naše stvarnosti jeste korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku. Osim što su sredstva na bazi alkohola i asepsola naš saveznik u borbi protiv koronavirusa i drugih opasnih mikroorganizama, njima se možete suprotstaviti i strašnim mrljama na odeći od hemijske olovke, masnoće ili trave.

Dakle, budući da je glavni sastojak većine sredstava za dezinfekciju ruku alkohol, možete ga koristiti za tretiranje raznih mrlja.

A koje vrste mrlja sredstvo za dezinfekciju može da ukloni?

Možete ga koristiti pri tretiranju mrlja od olovaka, masti, ljutog sosa, trave i šminke, uključujući čak i fleku od ruža za usne. Ukoliko ste negde van kuće i dogodi vam se da vam na novu ili staru haljinu padne kap masnoće, ne časite časa, već izvadite to dezinfekciono sredstvo za ruke iz tašne i odmah ga poprskajte na fleku.

Sredstvom za dezinfekciju ruku najefikasnije se odstranjuju mrlje ako se određeno mesto tretira u kratkom roku.

Ipak, na nekim tkaninama treba izbegavati alkohol.

Alkohol je teška supstanca, i mada je bezbedan za upotrebu na gotovo svim materijalima, trebalo bi da izbegavate njegovo prskanje po svilenim i vunenim komadima odeće. Pamučne majice, većina tepiha, pa i koža, mogu biti tretirani ovim sredstvima.

Unsplash

Da li sve vrste sredstava za dezinfekciju isto deluju?

Sredstva za dezinfekciju u tečnom i gel obliku su jednako delotvorana na mrljama na odeći. Pritom ne postoji mogućnost da njima tretirana oblast previše izbledi pri uklanjanju fleke, što je gotovo uvek slučaj sa izbeljivačima za tkanine.

Dezinfikujte i ruke i fleke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike