Bogojavljenska noć je najmoćnija noć u godini: Evo šta treba da uradite u ponoć

18.01.2021

19:58 >> 20:09

0

Spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika i proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje u reci Jordan i javljanje Boga

Bogojavljenska noć je najmoćnija noć u godini: Evo šta treba da uradite u ponoć
Copyright Pixabay

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležava se 19. januara. Tada Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Bogojavljenje, dan na koji se slavi uspomena na Hristovo krštenje u reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

Na Bogojavljenje završavaju se nekršteni dani, a postoje brojni običaji koji se vežu za ovaj praznik. Tradicionalno se pliva za Časni krst u gradovima širom Srbije. Na taj dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem obično prisustvuje mnoštvo naroda, koji potom osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta sveta vodica – bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi, u slučaju bolesti ili nekoj uznemirujućoj situaciji.

Kako za sam dan, postoje i običaji koji se vezuju za bogojavljensku noć, onu između Krstovdana i Bogojavljenja.

A prema predanju našeg naroda oni su sledeći.

Pixabay

1. Otvaranje nebesa, trenutak kada treba da se pomisli želja

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć, otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda nebo i zamisli želja za koju se veruje da će se sigurno ostvariti.

2. Ogledalce ispod jastuka da se sanja budući suprug

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

3. Voda sa izvora

U nekim krajevima je običaj da na bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

4. Predskazanje vremena

Negde postoji običaj da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike