Sjajan savet sa TikToka: Ne bacajte koru od krastavca, iskoristite je za oporavak svojih biljaka (VIDEO)

04.03.2024

10:58

0

Autor: V. I.

U borbi protiv štetočina kao najbolja su se pokazala prirodna sredstva

Sjajan savet sa TikToka: Ne bacajte koru od krastavca, iskoristite je za oporavak svojih biljaka (VIDEO)
Copyright Printscreen/TikTok

Verovatno imate na umu da ostaci kore krastavca mogu biti dobri za kompost, ali da li ste znali da su dobri i za sobne biljke? Čak i kada odaberete kućne biljke koje ne zahtevaju održavanje, štetočine i dalje mogu pronaći put unutra i uhvatiti se. Da biste sprečili neželjene posetioce, koristite kore krastavca kao prirodno sredstvo za kontrolu štetočina.

Gorak ukus kore deluje kao sredstvo odvraćanja od paukovih grinja, mrava, moljaca i osa. Mnogi baštovani u zatvorenom prostoru postavljaju kore krastavca u uglove kuhinje, na prozorske daske ili u ormare kako bi se borili protiv problema sa bubama. Takođe možete napraviti vodu od krastavaca za biljke koja će delovati kao korisno đubrivo.

 

Profimedia
 

Kora od krastavca protiv insekata

Na prvi pogled kućna biljka može izgledati isušena, sa smeđim listovima. Listovi mogu početi da žute, venu i opadaju. Pažljivije pogledajte biljku - držite je na svetlosti i okrenite listove i pogledajte ispod i stabljika i duž njih. Ako primetite bilo kakvu mrežu i ono što izgleda kao sitne tačke koje se kreću oko biljke, ima paukove grinje.

Krastavci mogu pomoći u odbijanju paukovih grinja zbog svojih kukurbitacina, jedinjenja gorkog ukusa koja odvraćaju insekte.

Možete direktno postaviti kore krastavca u tlo biljke kako biste sprečili insekte da opsedaju vašu biljku. Sitne paukove grinje takođe vole suvo okruženje. Najbolji način da ih držite podalje od vaših biljaka jeste stvaranje vlažnije atmosfere za vaše biljke, tako da može pomoći redno orođavanje vodom od krastavca

Napravite vodu od krastavaca za biljke

Grinje ne vole vlagu. Održavanje hidratacije vaših biljaka redovnim prskanjem vode od krastavca sprečiće paukove grinje da se usele i oštete vaše biljke. Jedinjenja krastavca deluju i na prirodno odbijanje paukovih grinja.

Korisnik @creative_explained sa TikToka ima recept za vodu od krastavca koji se lako pravi i može pomoći da vaše biljke izgledaju i da se osećaju najbolje.

 

 

 

  • Sačuvajte kore od  krastavca, ubacite ih u čistu staklenu teglu, napunite vodom i poklopite.
  • Pustite da se kore namače pet dana.
  • Procedite vodu i kompostirajte kore.
  • Napunite čistu bocu sa raspršivačem vodom od krastavca.

Koristite vodu od krastavca da orosite svoje biljke kako biste sprečili da se paukove grinje uhvate. Koristite jači sprej da uklonite grinje koje puze po listovima ili stabljikama biljke. Budite sigurni i poprskajte donju stranu listova gde se kriju paukove grinje.

Ovaj domaći sprej od krastavca je takođe bogat kalijumom i fosforom, što pomaže u promovisanju zdravog rasta biljaka!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike