Saveti japanskog gurua za čišćenje Mari Kondo kako da potpuno besplatno dovedete u red svoju kuću

26.10.2023

19:10

0

Autor: V. I.

Najurednija žena na svetu predlaže da pametno iskoristite vreme da biste imali i sređenu kući i trenutke za porodicu

Saveti japanskog gurua za čišćenje Mari Kondo kako da potpuno besplatno dovedete u red svoju kuću
Mari Kondo - Copyright Profimedia

Japanski guru za čišćenje Mari Kondo (39) više od deceniju redefiniše način na koji organizujemo i čistimo naše domove. Svoje metode za spremanje kuće i uvođenje reda u život pretočila je u knjigu "Magija pospremanja koja će vam promeniti život", koja je prodata u 13 miliona primeraka. Prevedena je u više od 30 zemalja, a na srpskom ju je objavila crnogorska "Nova knjiga". Godine 2019. na Netflixu je prikazana njena rijaliti serija "Sređivanje sa Mari Kondo", u kojoj je učila gledaoce kako da žive bez nereda, što joj je donelo bogatstvo od oko sedam miliona dolara.

 

 

Njena poslednja knjiga “Mari Kondo i kuraši kod kuće”, koja i nakon godinu dana od izlaska beleži nesmanjeno interesovanje čitalaca, nadahnuta je japanskim konceptom kuraši koji se otprilike prevodi kao "idealan način da provodimo vreme". On se fokusira na organizovanje vremena, a ne prostora. U preko 100 fotografija i predloga ona pomaže čitaocima da se organizuju jer ako vam je haos u glavi, to će se ogledati i u vašem životnom okruženju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo)

 

Dajemo vam nekoliko saveta iz te knjige kako da počnete svaki dan energičnim i optimističnim jutrom.

1. Porazgovarajte sa sobom

Pre nego što krenete s čišćenjem, Mari Kondo predlaže da porazgovarate sami sa sobom. Pitanja poput: "da li ste kao dete spremali kuču“, "da li volite svoj posao“ i 'kako provodite slobodno vreme" mogu da se čine trivijalnima, ali ona zapravo pokazuju da li imate neku blokadu u ličnom životu koja opstruira i vaš odnos prema svakodnevici, ali i proces čišćenja.

2. Postavite rokove

Ako ste tip ličnosti kojoj je potreban rok da bi bila efikasna, postavite vremenski rok za čišćenje. To može da spreči prekomerno odugovlačenje kad treba da počnete s radom.

3. Vizualizujte svoj idealni dom

Mari Kondo predlaže da detaljno zamislite svoj savršeni prostor, i to sobu po sobu. To će vam pomoći da se rešite stvari koje vam opterećuju prostor

4. Naučite klince sređivanju kroz igru

Bitno je da i deca razviju dobre navike tako što će biti uključena u kućne poslove i čišćenje. Najbolje je da sve predstavite kao zajedničku igru i ta se to uvek odvija nakon igranja sa igračkama da se nered ne bi nagomilavao.

5. Pidžama od prirodnih vlakana

Nosite isključivo svilene i pamučne pidžame. Kako u nama raste osetljivost na radost, postajemo skloniji onome što stvara ugodan osećaj na koži. Prirodni materijali odišu mirom i lakoćom, dok veštački, poput plastike, unose nemir i galamu u ličnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike