Samostalno skidanje tapeta i osvežavanje zidova: Koraci i saveti

27.08.2023

11:59

0

iskustvo. Prateći ove smernice i preduzimajući potrebne korake, sami možete osvežiti izgled svojih zidova i transformisati prostor po svojoj želji

Samostalno skidanje tapeta i osvežavanje zidova: Koraci i saveti
Copyright Profimedia

Skidanje tapeta nije neka nerešiva misterija. U nastavku vam donosimo korake i savete kako da ovaj zadatak obavite samostalno i efikasno, pripremivši zidove za novi izgled vašeg prostora.

Korak 1: Priprema prostora

Pre nego što započnete bilo kakve radove, osigurajte da zaštitite svoj nameštaj i podne površine postavljajući zaštitne folije ili tkanine. Takođe, uklonite maske utičnica i prekidača i zaštitite ih od vlage.

Korak 2: Navlažite tapetu

Ukoliko je tapeta tvrdokorno pričvršćena, prva stvar koju treba da uradite je da je dobro navlažite. To možete uraditi pomoću sunđera, prskalice ili valjka. Vlaženje tapete će omekšati lepak i olakšati njeno skidanje.

Profimedia
 

 

Korak 3: Počnite sa skidanjem

Započnite proces skidanja tako što ćete pažljivo povući ivicu tapete sa donje strane prema gornjoj. Ovo je važno kako biste izbegli kidanje tapete na manje delove.

Profimedia
 

 

Korak 4: Uklonite ostatke

Ako se pojedini delovi tapete ne uklanjaju lako, ne brinite. Dodatno navlažite zid pomoću valjka ili prskalice. Koristite metalnu lopaticu ili špalku kako biste pažljivo ogulili preostale komade tapete sa zida.

Korak 5: Čišćenje zida

Nakon što ste uspešno uklonili tapetu, vreme je da očistite zid od lepkova i ostataka. Upotrebite vlažnu krpu kako biste nežno obrisali površinu zida i osigurali da je glatka i čista.

Korak 6: Priprema za dalje korake

Sačekajte da se zid potpuno osuši pre nego što pređete na sledeće korake. Po potrebi, možete lagano prešmirglati zid kako biste postigli još glađu površinu.


U nekim slučajevima, pre krečenja, može biti potrebno izvršiti gletovanje zida kako bi se postigla savršeno glatka površina. Ovo je posebno bitno ukoliko su se na zidu pojavile neravnine tokom procesa skidanja tapeta.

Korak 8: Krečenje


Konačno, kada ste postigli željenu glatkoću i čistoću zida, možete započeti proces krečenja. Pravilno pripremljeni zidovi će omogućiti da se boja ravnomerno nanese i da rezultat bude estetski zadovoljavajući.

Sada kada znate korake, skidanje tapeta ne mora biti stresno iskustvo. Prateći ove smernice i preduzimajući potrebne korake, sami možete osvežiti izgled svojih zidova i transformisati prostor po svojoj želji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike