Ovo treba jednom godišnje da priuštite svakom kaktusu, a sad je idealan trenutak

29.08.2022

15:48

0

Autor: Z. A.

Kaktusi su biljke čudnovate, a najbolje je kad nam ne bodu oči

Ovo treba jednom godišnje da priuštite svakom kaktusu, a sad je idealan trenutak
profimedia-0624793352 - Copyright Profimedia

Kaktusi se, ako su manji, presađuju jednom godišnje, a proleće i jesen su pravo godišnje doba za to. Kasnije, kada narastu, možete to da radite svake dve-tri godine, zavisno od toga koliko su narasli i imaju li u postojećoj saksiji dovoljno mesta. To ćete prepoznati i po žilicama korena koje su izbile kroz otvor na dnu ili su sasvim stigle do zida saksije.

Zato, ako su narasli tokom leta i ako im je tesno u saksiji, ne čekajte proleće da ih presadite, nego učinite to sada. Ako su bili napolju – u bašti, na terasi ili balkonu, unesite ih svakako pre prvog mraza u kuću.

Pre nego što krenete na posao, treba da znate nekoliko korisnih činjenica.

1. Zaštitite ruke rukavicama jer će vam tako biti lakše, u suprotnom će vam zbog bodlji biti teško da izvadite kaktus iz zemlje. I obične gumene rukavice biće dobre, iako su bolji izbor one od čvrstog tekstila.

Profimedia
 

2. Ako možete, izvadite kaktus s kompletnom zemljom iz tegle. To će vam biti lako ako je bio zasađen u plastičnoj saksiji ili ako ga dugo niste presađivali, pa je supstrat star. Ako je u keramičkoj ili metalnoj saksiji, odvojite ga uz pomoć lopatice.

3. Istrošen supstrat potrebno je u potpunosti zameniti novim, pa rukavicama odstranite zemlju oko korena i zasadite u novu saksiju i zaspite zemljom.

4. Ako kaktus ima nove izdanke, možete ih odvojiti i zasaditi u posebne tegle. Najbolje je odabrati one propusne jer kaktusi ne vole vlagu i zadržavanje vode. Idealne su posude od gline ili da ih zasadite u plastičnu teglu s otvorenim dnom, a nju zatim stavite u keramičku ili metalnu.

Pexels
 

5. Regulisanje vode, tj. njeno oticanje možete osigurati drenažnim slojem u saksiji. Neka on bude prvi sloj koji stavljate – odaberite kamenčiće ili komadiće cigle. Prilikom sadnje pazite da koren kaktusa ne bude savijen, te da bude zasađen na istom nivou kao i u prethodnoj saksiji.

6. Najbolje je koristiti posebnu zemlju za kaktuse i sukulente ili možete sami pomešati treset, baštensku zemlju i sitni šljunak ili pesak. Ne zalevajte biljku odmah nakon presađivanja, nego sačekajte nedelju dana i onda to učinite.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike