Alkoholno sirće je od velike pomoći i u čišćenju, ali ovih šest stvari ne bi smelo da dolazi u dodir sa njim

24.07.2022

15:50

0

Autor: Z.A.S.

Nažalost, moglo bi da dođe do oštećenja

Alkoholno sirće je od velike pomoći i u čišćenju, ali ovih šest stvari ne bi smelo da dolazi u dodir sa njim
Mobilni telefon - Copyright Pixabay

Jedno od najpopularnijih sredstava za čišćenje u kući svakako jeste alkoholno sirće.

Ono, zbog svoje kiselosti, na mnogim površinama pravi "čuda", međutim, određena područja u kući ne bi trebalo čistiti alkoholnim sirćetom, jer zbog svog sastava može da napravi više štete nego koristi.

Elektronski uređaji

Iako sirće dobro čisti prozore, on može da ošteti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na postolju televizora, mobilnih telefona i računarskih monitora.

Pločice i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše predivne pločice i podovi od prirodnog kamena gumirani, ne bi trebalo da koristite sirće za čišćenje granita, mermera ili krečnjaka. Nivo kiseline u sirćetu je prejak za materijal i može da prouzrokuje nagrizanje ili oštećenje zaptivka. Osim toga, površine se mogu istrošiti, promeniti boju, i izgubiti sjaj i glatkoću.

Kovano gvožđe

Sirće uzrokuje pojavu rupa i rđanje na površinama od kovanog gvožđa tako što uklanja zaštitna ulja koja štite gvožđe. Nikada nemojte dopustiti da sirće stoji duže vreme na livenom gvožđu.

Pixabay
 

Kuhinjski noževi i uređaji od nerđajućeg čelika

Sirće može da prouzrokuje udubljenja na oštricama noževa od nerđajućeg čelika i završnoj obradi uređaja, naročito ako se pusti da stoji neko vreme.

Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razređeno sirće može koristiti čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazređeno sirće uzrokovaće promenu boje, a može i da "pojede" neke ivice na drvetu s voštanim završnim slojem ili neobrađenom drvetu.

Profimedia
 

Gumene brtve i creva

Nerazređeno sirće prejako je za korišćenje na gumenim brtvama i crevima u nekim malim kućnim aparatima, mašinama za pranje veša i sudova i može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume. Pre upotrebe sirćeta za čišćenje unutrašnjosti ili spoljni deo aparata, proverite priručnik za uređaj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike