Ukoliko vam se ova buba uselila u kuću, ne ubijajte je jer je veoma korisna

12.07.2022

15:42

0

Autor: D. R.

Ona nije štetočina, a vas oslobađa dugih insekata

Ukoliko vam se ova buba uselila u kuću, ne ubijajte je jer je veoma korisna
centipede-gaa8903144_1920 - Copyright Pixabay

Bube baš i nije ni lepo ni prijatno videti, posebno kad se razmile po našem domu, ali ipak postoje insekti koji su zapravo vrlo korisni. Slobodno možemo reći - budite srećni što ih imate.

Jedna od tih korisnih buba su - stonoge. One ubijaju bubašvabe, moljce, muve, termite, stenice, buve, mrave, pauke, grinje... To im je hrana, a imaju veliki apetit. Preciznije, metabolizam im brzo radi pa moraju mnogo i često da jedu.

Dve noge koje se nalaze najbliže njihovim glavama su napravljene tako da nose otrov, a ostale služe za umotavanje oko plena. Stonoge skoče na insekte i obmotaju ga nogama. Potom mu ubrizgaju otrov (bez brige, taj otrov ne može da dođe u ljudski krvotok jer su stonoge preslabe da bi prošle kroz našu kožu).

Pixabay
 

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnezda u kući, već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rešavaju uljeza koji u domu samo prave štetu. One ne uništavaju drvene površine i ne prenose smrtonosne bolesti. Sve što njih zanima u vašoj kući su insekti, i nemojte ih zaustavljati u tome jer vam čine uslugu.

Ukoliko ne želite da imate stonoge u kući, pobrinite se da vam domom ne šetaju druge bube. Pazite da nemate svuda ostataka hrane, redovno čistite, a posebnu pažnju obratite na uglove i skrivene delove. Ako vidite da vam kroz neku pukotinu insekti ulaze u dom, to zatvorite. Takođe, pazite da u kući nemate vlage.

Kućne stonoge najčešće borave u kupatilima ili podrumima, na mestima koja su vlažna. Uglavnom love noću. Dugačke su do pet centimetara i imaju 15 pari nogu. Žive između tri i sedam godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike