Muku mučite sa kamencem na slavinama? Tri moćna sredstva rešavaju ovaj problem začas, a vaše česme blistaće kao nove

19.06.2022

09:42

0

Autor: D. R.

Ovo svi imamo u kuhinji i koštaju manje od 100 dinara

Muku mučite sa kamencem na slavinama? Tri moćna sredstva rešavaju ovaj problem začas, a vaše česme blistaće kao nove
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada je ribanje kupatila ili kuhinje u pitanju, sve žene muči isti problem - kamenac. Ova dosadna i uporna pojava je vrlo frustrirajuća, a i čini da naše sudopere i lavaboi izgledaju prljavo. 

Kamenac prekriva sjajnu površinu česme, ali se nakuplja i oko njenih ručki i mlaznica. iako je voda najveći problem, svakako zahteva redovno čišćenje.

Skidanje kamenca sa slavine može vam se učiniti kao težak poduhvat, budući da se njegove naslage stvaraju svuda, ali nije sve tako crno.

Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih koraka za uspešno čišćenje slavina od kamenca, kao i za sprečavanje njegovog stvaranja. 

Moćni sok od limuna

Od limuna se može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje. U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, 15 kapi eteričnog ulja limuna i litar vode. Osim što čisti, limunov sok uspešno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske česme povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.

Pixabay
 

Čišćenje slavina belim sirćetom

Belo sirće uklanja kamenac sa česme sa lakoćom, a evo i kako:

Naprskajte belo sirće direktno na delove sa talozima kamenca. Ostavi ga da deluje nekoliko minuta, a zatim izribajte taj deo starom četkicom za zube, tako da dosegnete svaki ugao i procep. (Mekane četkice su najbolje za skidanje kamenca sa slavine. Površina hroma se može izgrebati ako je čistite grubom četkicom.) Kada očistite česmu, ostatke kamenca i tečnosti pokupite krpom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona omekšava vodu i uklanja kamenac, pa njom možete očistiti zidove WC šolje. U vodu ulijte, na dva sata, šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode.

Pixabay
 

Dogodiće se mali, bezopasni hemijski proces, nakon kog će vaša šolja zablistati. Soda je, takođe, odlično abrazivno sredstvo. Pomešajte je s limunovim sokom i smesom očistite nakupljene masnoće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Najžena

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike