Recept dana: Prženice u novom ruhu, spremne za najbolji doručak 21. veka

09.02.2021

07:08 >> 15:22

0

Autor: Z. A.

Lako ih je spremiti, teško im je odoleti

Recept dana: Prženice u novom ruhu, spremne za najbolji doručak 21. veka
Copyright Profimedia

Prženice, pofezne, kavšenice ili moče poslednjih godina zauzimaju visoku poziciju čak i na menijima prestižnih restorana i keteringa. Jedan od najlakših, ali najlepših načina da iskoristite hled od juče non-stop dobija svoje nove verzije ili varijacije, a jedno je sigurno – rado se jede za doručak širom sveta.

Svakako, zanimljivo je to što ovo jelo samo u Srbiji ima mnogo naziva. U Banatu ih zovu samo kvašenice ili moče, u Bačkoj su pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke. U Hrvatskoj su pohani kruh, popečke od kruha, a u Slavoniji trambave mašćenke.

U Americi su francuski tost, ali u Francuskoj su pain perdu ili u prevodu izgubljeni hleb.

Prema Oksfordovom rečniku, izraz francuski tost koristi se u Evropi od 17. veka, a prvi put je upotrebljena 1660. godine uz preporuku da se jedu natopljene crnim vinom ili pak nekom drugom vrstom vina. Kod Engleza izraz „poor Knights of Windsor” označava prženice sa džemom. Kanađani ih jedu sa javorovim sirupom, Škoti su za klasičnu verziju sa kobasicama, a Indijici ih jedu sa ljutom papričicom i iseckanim lukom. U Mijanmaru ih zovu bombajski hleb.

U svakom slučaju, recept je poznat i jednostavan: kriške bajatog hleba umoče se u mešavinu umućenih jaja, malo mleka i soli i prže u tiganju na vrelom ulju – a sve ostalo je stvar vaše kreativnosti i mašte. Iako poreklo recepta nije poznato, jedna verzija javlja se u rimskom kuvaru iz 4. veka. U tom receptu se ne pominju jaja, samo piše da bajat hleb možete da namočite u mleko i prepečete. U jednom receptu iz srednjeg veka stoji da se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži.

Naš današnji recept je slatka verzija prženica, a njegova tajna je maslac na kojem ćete ga pripremati… Iznenadite za doručak najmilije prženicama na domaćem maslacu s medom i vanilom. Pa da počnemo…

Sastojci:

Za maslac

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 50 ml meda
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 mahune vanile

Za hleb

  • 4 jajeta
  • 250 ml mlijeka
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • 30 ml brendija
  • korica jedne narandže
  • 8 parčeta satog hleba ili tosta
  • 2 kašike pripremljenog maslaca

Priprema

1. Mikserom kratko umutite sve sastojke za maslac. Prebacite ga na papir za pečenje, oblikujte duguljastu rolnu i urolajte je u papir. Stavite u frižider na bar dva sata.

2. Umutite jaja s mlekom, smeđim šećerom, cimetom, solju, brandijem i koricom narandže. Umočite kriške hleba u mešavinu.

3. Zagrejte veliki tiganj, otopite dve kašike pripremljenog maslaca i pržite hleb po dva minuta sa svake strane. Gotov je kad poprimi zlatnu boju.

4. Izvadite hleb na kuhinjski ubrus da se ocedi višak masnoće i servirajte.

Bon appetit!

možete da pripremite i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike