Recept dana: Vakuumirana krompir salata slaže se sa svim posnim jelima
Neodoljivo prosto posno jelo
Na Veliki petak u Srbiji se posti. Nekad je običaj bio da se na dva dana pred Uskrs zaustave svi poslovi i u kući i u polju, te da se farbaju jaja u crveno, kao simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.
Svaka tradicionalna srpska posna trpeza ne može da prođe bez pite s prazilukom, pečenog krompira i krompir salate, pasulja, raznih prolećnih salata, ribe, baklave…
Ukoliko nemate ideju šta da spremite za ovaj dan, za početak evo varijacije na temu krompir salate:
Sastojci:
- 5 većih krompira
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 kašičica soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 veza svežeg peršunovog lista
- veći komad alu-folije
- šaka rukole
- 1 glavica crvenog luka
Priprema
1. Šargarepu očistite, isecite na deblje kolutove i skuvajte. Operite dobro krompir i skuvajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodajte kašiku soli.U slučaju da kuvate oljušten krompir, onda možete da ga skuvate zajedno sa šargarepom.
2. Kuvan ali ne prekuvan krompir ocedite i malo prohladite, skinite ljusku i isecite na kocke veličine po želji i stavite u dublju šerpu ili činiju, pa mu dodajte šargarepu i poslite.
3. Beli luk izgnječite, a peršun naseckajte sitno pa ih fino rasporedite po povrću.
4. Pripremite komad folije veći od otvora šerpe ili činije. U manjoj šerpi dobro zagrejte maslinovo ulje, pa njime prelijte krompir i brzo zatvorite folijom, a preko stavite poklopac ili krpu i ostavite tako da krompir porimi arome belog luka i peršuna. Nakon pola sata servirajte ga na tanjir, dekorišite rukolom i crvenim lukom narezanim na krugove i onda možete da ga poslužite uz ribu ili neko drugo posno jelo.
Bon appetit!
možete da pripremite i
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari