Recept dana: Slasni keksići od čokolade, praznik za vaša nepca
Na krajevima hrskavi, a bukvalno se tope u ustima
Ne zna se da li su lepši kada se jedu topli ili hladni. Odlično se slažu uz kafu, čašu mleka ili sok od pomorandže. Deca će ih obožavati, a ni odrasli neće moći da uzmu samo jedan.
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven. Na krajevima hrskav, a bukvalno se topi u ustima. Evo kako se pripremaju najpopularniji keksići sa čokoladom.
Sastojci:
- 250 g omekšanog maslaca
- 350 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 350 g brašna
- kašičica sode bikarbone
- 100 g kakaa u prahu
- 200 g komadića čokolade
- prstohvat morske soli
Način pripreme:
Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni, pa izmiksajte maslac, šećer i so tako da smesa bude pahuljasta. Potom u to umešajte jedno po jedno jaje.
Brašno izmešajte sa sodom bikarbonom i kakaom, pa uspite u smesu s maslacem. Lagano kutlačom promešajte da se sastojci dobro sjedine, pa dodajte i komadiće čokolade.
Po kašiku smese stavljajte na pleh obložen papirom sa pečenje, a između svake gomilice ostavite malo slobodnog prostora. Pecite 12 do 15 minuta dok se keksići ne rašire i postanu hrskavi po ivicama. Ostavite da se malo ohlade.
Savet plus:
Smesu za keksiće možete držati u frižideru dva dana ili u zamrzivaču do mesec dana. Ukoliko ih pripremate od hladne smese, tad rukama napravite kuglice i slažite ih na pleh.
Sirove kuglice možete i zamrznuti, pa kasnije bez odleđivanja stavljati u rernu, ali onda računajte da keksiće treba peći nekoliko minuta duže.
Po želji u smesu možete dodati i komadiće pečenog lešnika – stavite ih na vruć tiganj i kratko zagrejte, dok ne osetite onaj fini miris lešnika. Potom odmah uklonite iz tiganja kako se ne bi prepekli.
Bon appetit!
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari