aktuelno

Recept dana: Posne palačinke od sočiva - mekane i zasitne, najbolja zamena za hleb koju ćete ikada napraviti

31.03.2025

07:44

0

Autor: A. M.

Uz to su pune proteina i vlakana

Recept dana: Posne palačinke od sočiva - mekane i zasitne, najbolja zamena za hleb koju ćete ikada napraviti
Copyright Printscreen/YouTube/Food Wishes

Zamislite palačinku koja izgleda kao tanka lepinja, a u sebi krije punu porciju proteina i vlakana - bez ijednog grama brašna, mleka ili jaja.

Hrskava po ivicama, mekana u sredini, savršeno se savija i upija sve što na nju stavite. Zvuči kao san za one koji poste, izbegavaju gluten ili jednostavno žele zdraviju alternativu hlebu.

Reč je o jednostavnim, ali neverovatno ukusnim palačinkama od crvenog sočiva - zaboravljenom dragulju biljnog sveta. Ove palačinke nisu samo posne i bezglutenske, već i dovoljno zasitne da zamene ceo obrok, a dovoljno nežne da se uklope uz bilo koji namaz, salatu ili povrće.

Priprema je toliko jednostavna da ćete ih praviti dok voda za čaj proključa - i to bez miksera, vage ili komplikacija.

Ako tragate za nečim zdravim, ukusnim i drugačijim, a da i dalje miriše kao domaće - ovo je recept koji vredi isprobati već danas.

Recept dana: Posne palačinke od sočiva - mekane i zasitne, najbolja zamena za hleb koju ćete ikada napravitiPrintscreen/YouTube/Food Wishes
 

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci:

mera - šolja 200 ml

  • 1 šolja crvenog sočiva
  • 2 šolje vode (za potapanje)
  • 1/2 šolje sveže vode (za blendanje)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 prstohvat bibera (po želji)
  • 1/2 kašičice kurkume ili kumina (opciono – za ukus i boju)
  • Malo ulja za pečenje (kokosovo, maslinovo ili suncokretovo)
Recept dana: Posne palačinke od sočiva - mekane i zasitne, najbolja zamena za hleb koju ćete ikada napravitiPrintscreen/YouTube/Food Wishes
 

Priprema:

1. Isperite crveno sočivo pod mlazom hladne vode, ocedite, pa prelite sa dve šolje vode. Ostavite da stoji minimum četiri sata (ili preko noći).

2. Kada se dobro natopilo, procedite višak vode ako je ostalo, pa dodajte pola šolje sveže vode i sve začine. Stavite sve u blender i blendajte dok ne dobijete glatku, tečnu smesu - sličnu onoj za obične palačinke.

3. Na tiganju zagrejte nekoliko kapi ulja, pa sipajte manju kutlaču smese i razlijte kao palačinku. Pecite dva-tri minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju i ivice se ne odvoje od tiganja.

4. Ponovite postupak dok ne potrošite svu smesu. Od ove količine dobićete šest do osam tankih palačinki.

5. Služite ih kao zamenu za hleb - uz humus, ajvar, namaz od avokada ili tahinija; kao glavni obrok - punjene pečenim povrćem, tofuom, salatom ili pasuljem; kao laganu večeru - uz supu ili čorbu ili u formi slanih rolnica - uvijte u njih povrće, humus ili tunjevinu i prelijte limunovim sokom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike