
Sočivo je ključ brzih i zasitnih obroka, kao i najstarija kultura koju je čovek uzgajao: Evo kako da ga pripremite
Uz samo nekoliko koraka, ovo svestrano povrće možete pretvoriti u ukusne supe, salate i još mnogo toga

Ako ste ikada probali običnu činiju supe od sočiva i niste bili oduševljeni, lako biste mogli pomisliti da je sočivo dosadno. Međutim, „kada se dobro pripremi, ono može biti pravo gurmansko uživanje“, kaže Karin Tomlinson, proglašena za jednog od najboljih novih šefova kuhinje 2024. godine.
Njena variva od sočiva u restoranu Myriel u Sent Polu oduševila su kritičare, a ovo je nešto što kuvari širom sveta odavno znaju.
Ove pristupačne mahunarke bogate proteinima – bilo da su crvene, braon ili zelene – osnova su mnogih jela u svetskoj kuhinji.
Crveno sočivo se najčešće kuva dok ne postane potpuno meko, pa se koristi u indijskim dal jelima ili etiopskom misir wat varivu, koje poznata kuvarica Fanta Prada služi uz sveži inđera hleb. Ana Sortun ga kuva sa bulgurom i oblikuje u turski kibeh (pržene pljeskavice) za svoje vegetarijanske obroke. Braon sočivo daje teksturu supama i varivima, dok francusko sočivo, sa svojim blago biberastim ukusom, zadržava oblik i idealno je za salate.
Evo kako da koristite ovo svestrano povrće u jelima koja su sve samo ne dosadna.
Šta je sočivo?
Sočivo (Lens culinaris), poznato i kao mahunarka, pripada porodici biljaka u koju spadaju i pasulj, leblebija i bobrek. Smatra se jednom od najstarijih kultura koje je čovek uzgajao, a veruje se da potiče sa Bliskog istoka. Danas su najveći proizvođači Kanada, Indija, Australija i SAD.
Sočivo dolazi u različitim veličinama i može biti celo ili polovično (kada se ukloni ljuska i podeli na pola). Najčešće se prodaje suvo, ali u prodavnicama se mogu naći i kuvane verzije u konzervama, spremne za upotrebu.
Freepik
Kako kuvati sočivo?
- Isperite sočivo u cediljci ili situ dok voda ne postane bistra, kako biste uklonili eventualne nečistoće.
- Sipajte vodu, sočivo i prstohvat soli u srednje veliku šerpu. Standardni odnos je jedna šolja sočiva na tri šolje vode. Možete koristiti i pileći ili povrtni bujon za bogatiji ukus.
- Stavite na srednje jaku vatru dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da krčka.
Vreme kuvanja zavisi od vrste sočiva:
- Crveno sočivo: 10–15 minuta (razmekša se i postaje kašasto)
- Braon sočivo: 20–30 minuta (meko, ali sa blagim otporom)
- Crno (beluga) sočivo: 20–25 minuta (zadržava oblik)
- Francusko sočivo: 25–30 minuta (čvrsto i kompaktno)
Kada je gotovo, braon, crno i francusko sočivo ocedite, dok se crveno sočivo može direktno koristiti u supama i varivima jer se potpuno raspada.
Freepik
Vrste sočiva
Iako u svetu postoji na hiljade sorti sočiva, najčešće ćete u prodavnicama naići na ove četiri vrste:
Braon sočivo
Najčešća vrsta, često jednostavno označena kao „sočivo“. Iako ponekad ima zelenkastu nijansu, ne treba ga mešati sa francuskim zelenim sočivom.
Ima blagi, zemljani ukus i idealno je za supe i variva jer se omekša, ali ne raspada. Takođe je odlično za vegetarijanske nadeve, poput onih za takose ili sendviče. Probajte ga u mujadari, tradicionalnom bliskoistočnom jelu od sočiva, pirinča i karamelizovanog luka.
Crveno sočivo
Brzo se raspada u kremastu teksturu i ima blag, orašast ukus. Najčešće se koristi u indijskim jelima poput dal-a, a može biti označeno kao masoor dal u azijskim prodavnicama.
Odličan je izbor za guste supe i variva, poput Red Lentil Akoho Sy Voanio, madagaskarskog jela sa kokosovim mlekom. Žuto sočivo je slične teksture, ali nešto slađe.
Profimedia
Francusko sočivo
Poznato i kao puy sočivo, po francuskom regionu u kojem se uzgaja. Ima sivkasto-zelenu boju i prepoznatljiv, bogat ukus, za koji se smatra da potiče iz vulkanskog tla u kojem raste.
Manje je od standardnog zelenog sočiva i ima čvrstu strukturu zahvaljujući debljoj ljusci. Idealan je izbor za salate, priloge ili kao osnova za činije sa žitaricama. U supama i varivima poput ratatouille lentil soup, zadržaće oblik, umesto da se raspadne u gustu podlogu.
Beluga sočivo
Nazvano po sličnosti sa kavijarom beluga ribe, ovo sjajno crno sočivo ima bogat, zemljani ukus. Može se koristiti slično kao i francusko sočivo, jer zadržava oblik prilikom kuvanja.
Odlično je za spora variva sa piletinom, kao i za vegetarijanske nadeve poput onih u pitama.
Profimedia
Sočivo je svestrana namirnica koja može obogatiti razna jela – od jednostavnih salata do zasitnih variva. Uz pravi recept i način pripreme, postaje daleko više od obične supe, piše Food and Wine.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari