aktuelno

Tehnika iza koje stoji čista nauka: Kako pripremiti savršeno tvrdo kuvano jaje

18.02.2025

14:51

0

Autor: K. O.

Ako imate pola sata viška isprobajte "periodično" kuvanje jaja i otkrijte potpuno novu dimenziju ove namirnice

Tehnika iza koje stoji čista nauka: Kako pripremiti savršeno tvrdo kuvano jaje
Copyright Pexels

Nova studija otkriva tehniku „periodičnog kuvanja“ koja savršeno usklađuje žumance i belance. Jedini problem? Potrebno je malo više vremena.

Jaja su trenutno u centru pažnje – i to sa razlogom. Svet se suočava sa ptičjim gripom zbog čega su jaja deficitarna, pa im je cena otišla u nebesa.

Sada je cena jajeta toliko porasla da se može smatrati luksuznom namirnicom. Zato je važno znati kako ih pravilno skuvati kada ih nabavite po razumnoj ceni. Srećom, nova naučna studija otkrila je metod za savršeno kuvano jaje.

Ovog meseca, istraživači su u časopisu „Communications Engineering" objavili rezultate o tehnici poznatoj kao „periodično kuvanje“, za koju veruju da omogućava idealan balans između žumanca i belanca. Jedini nedostatak? Proces traje ukupno 32 minuta.

Tehnika iza koje stoji čista nauka: Kako pripremiti savršeno tvrdo kuvano jajePixabay
 

Kako funkcioniše periodično kuvanje?

Glavni razlog zbog kojeg se žumance i belance kuvaju na različitim temperaturama, kako objašnjava Emilija di Lorenco, studentkinja Univerziteta Napulj Federiko II i vodeći autor studije, leži u njihovim različitim nutritivnim gustinama.

„Belance se uglavnom sastoji od vode i proteina“, rekla je za New York Times. „Žumance, s druge strane, ima mnogo bogatiji nutritivni sastav.“

Da bi postigli savršen balans, Di Lorenco i njen tim razvili su tehniku u kojoj se jaja kuvaju naizmenično – dva minuta u ključaloj vodi (100°C), pa dva minuta u mlakoj vodi (30°C), u ukupno osam ciklusa. Tako su postigli prosečnu temperaturu kuvanja od oko 65°C, što je idealna temperatura za žumance, dok je viša temperatura savršena za belance.

Ovaj metod su istraživači osmislili koristeći matematičke i računarske modele prenosa toplote kako bi simulirali različita vremena i temperature i videli kako utiču na sastav jajeta.

„Kada promenite uslove kuvanja, toplota se obrće – prelazi iz pozitivnog u negativno i obrnuto“, rekao je istraživač Di Maio za Science News. „Posle nekoliko ciklusa, dolazi do stabilnog rešenja, gde temperatura žumanca ostaje relativno konstantna, dok temperatura belanca oscilira od 30°C do 100°C.“

Tehnika iza koje stoji čista nauka: Kako pripremiti savršeno tvrdo kuvano jajeProfimedia
 

Koji su benefiti ovog metoda?

Konačan rezultat, kako je Di Lorenco izjavila za Associated Press, jeste uravnoteženo, meko jaje koje se može mazati poput namaza na hleb.

Osim savršene teksture, istraživači su otkrili da ovaj metod zadržava više hranljivih sastojaka u poređenju sa standardnim načinima kuvanja. Konkretno, jaje zadržava veći nivo polifenola, koji su poznati po svojim zaštitnim svojstvima i potencijalnoj ulozi u sprečavanju raznih bolesti.

Jedini nedostatak? Ova jaja se teže ljušte. Ipak, za one koji cene savršenu teksturu, ovaj metod bi mogao vredeti dodatnog truda.

Dakle, ako imate 30 minuta viška, probajte ovu tehniku, savetuje Food and Wine.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike