Recept dana: Viralna pletenica-hleb iz kese sa zatvaračem, spolja hrskava, unutra mekana, a bez ijedne prljave posude (VIDEO)
Viralni recept pogledalo je preko 33 miliona ljudi i svi su saglasni u jednom - fantastočan je!
Mnogi od nas izbegavaju pravljenje domaćeg hleba, uvereni da će nam to oduzeti previše vremena i ostaviti kuhinju punu prljavih sudova. Međutim, savršen domaći hleb ne mora biti komplikovan – zapravo, može biti tako jednostavan da ne zahteva čak ni činiju za mešanje!
Hleb iz kese je prava revolucija za sve one koji žele ukusan, hrskav spolja, a mekan iznutra domaći hleb, bez puno truda, što i dokazuje podatak da je video s njegovom pripremom pogledalo preko 33 miliona ljudi!
Ovaj recept kombinuje jednostavnost pripreme i neverovatan ukus. Uz minimalan trud i malo čekanja, dobijate savršeno mekano testo koje se praktično samo mesilo u kesi. Spremni? Krenimo!
Vreme pripreme:
- 10 minuta priprema + 40 minuta pečenje + 200 minuta dizanje
Sastojci:
- 1 kašika aktivnog suvog kvasca
- 1 šolja tople vode
- 3 kašike belog šećera
- ½ kašike soli
- ⅓ šolje ulja
- 3 šolje višenamenskog brašna + ¼ šolje za mešenje
- 1 jaje za premazivanje (po želji, za posnu verziju koristite maslinovo ulje)
- susam za posipanje (opciono)
Priprema:
1 U plastičnu kesu za zamrzavanje zapremine četiri litre sa zip-zatvaračem, dodajte kvasac, toplu vodu, šećer, so, ulje i 3 šolje brašna. Blago protresite kesu kako biste pomešali sastojke – ne preterujte, ovo je ipak takozvani lenji hleb!
2. Stavite kesu u posudu sa toplom vodom i ostavite da odstoji 30 minuta. Testo će početi da se aktivira i blago raste.
3. Izvadite kesu iz vode, protresite je i lagano istisnite vazduh. Stavite je na sto i ostavite da odstoji 1 sat, okrećući kesu svakih 20 minuta. Testo će biti mokro i početi samo da se "mesi".
4. Posle jednog sata, dodajte ¼ šolje brašna u kesu i ponovo je protresite. Ovo će pomoći da testo ne bude previše lepljivo.
5. Ostavite kesu da odstoji još 1 sat i 30 minuta. Ako se testo ne diže kako treba, blago ga pritisnite i ponovo ostavite da odmara.
6. Na dobro pobrašnjenoj površini, izvadite testo iz kese i podelite ga na tri jednaka dela. Oblikujte tri "glistice"i ispletite pletenicu.
7. Premažite testo jajetom ili maslinovim uljem i pospite susamom ako želite dodatnu hrskavost.
8. Ostavite da odstoji još 15 minuta pre pečenja.
9. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Stavite hleb na neljepljivi pleh i pecite 40 minuta, ili dok ne porumeni i dobije zlatnosmeđu boju.
Rezultat je hleb iz kese koji je savršena kombinacija hrskave korice i mekane unutrašnjosti – idealan za sendviče, uz supe, ili jednostavno za uživanje sa malo maslaca. Bez prljanja gomile sudova i komplikovanih postupaka, ovaj recept dokazuje da je domaći hleb dostupan svima, bez obzira na nivo kulinarskog iskustva.
Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno pravi naš hleb iz kese:
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari