Recept dana: Podvarak od svežeg kupusa, bogat i aromatičan obrok koji greje dušu tokom najhladnijih dana
Malo drugačija verzija popularnog tradicionalnog jela
Podvarak je jedno od onih jela koja evociraju uspomene na miris i toplinu doma. Kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, on savršeno spaja jednostavne sastojke i bogate ukuse.
Sa svojim dubokim, aromatičnim ukusom, koji dolazi od sporog kuvanja kupusa, mesa i začina, ovo jelo je idealno za hladnije dane. Da li ste ikada primetili kako je podvarak još bolji kad odstoji, kada svi ukusi imaju vremena da se sjedine?
Iako se pravi u raznim varijantama, najčešći je onaj sa kiselim kupusom, ali ipak je svež onaj koji daje blagost, ali i dubinu ukusa.
Savršen je za porodičnu večeru, a čak i za svečane prilike, jer u sebi nosi duh tradicije i domaće kuhinje. Sastojci koji se koriste su jednostavni i često su nam pri ruci – kupus, meso, luk i začini.
Međutim, prava čarolija podvarka krije se u tome što upravo kombinacija tih namirnica stvara jedno od najlepših jela koje možete pojesti.
Vreme pripreme:
- 2 sata
Sastojci:
- 1 kg slatkog kupusa (može i 1,5 kg, zavisi od željene količine)
- 500 g svinjetine (npr. but ili krmenadle) ili suvo meso (npr. sušena slanina ili kobasica)
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 3-4 kašike ulja ili masti
- 200 ml pasiranog paradajza
- 100 ml vode ili bujona
Priprema:
1. Očistite i sitno iseckajte svež kupus. Možete ga iseći na veće komade, zavisno od toga kako volite da izgleda u jelu.
2. Isecite svinjetinu (ili suvo meso) na kocke ili trake. Ako koristite kobasicu, iseckajte je na kolutove.
3. U velikoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast (oko 5-7 minuta). Dodajte meso (ili kobasicu) i propržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte mlevenu papriku, lovorov list, so i biber.
4. U šerpu sa prženim mesom dodajte iseckani kupus. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
5. Dodajte pasirani paradajz, a ako je jelo suvo, dodajte malo vode ili bujona.
6. Pokrijte šerpu i kuvajte podvarak na srednje niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dolijte malo vode kako se kupus ne bi zalepio za dno. Podvarak možete pripremiti i u rerni: nakon što sve sjedinite, stavite u vatrostalnu posudu i pecite 30-45 minuta na 180°C.
7. Jelo je gotovo kada kupus postane mekan, a meso sočno i dobro skuvano. Na kraju, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera.
8. Podvarak možete servirati kao glavno jelo, a uz njega se odlično slažu domaći hleb, pire krompir ili kuvani krompir.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari