Recept dana: Gurmanska salata od rukole, smokava i gorgonzole - elegantan i vizuelno primamljiv obrok oduševljava kombinacijom ukusa
Sezona smokava još uvek traje što znači da imate idelnu priliku da pripremite ovo jelo sa najslađim i najsvežijim plodovima
Ako tražite jednostavan i ukusan recept koji kombinuje slatkoću, kiselost i bogatstvo ukusa, ova salata od rukole, narandži, smokava i gorgonzole je pravi izbor za vas.
Ova kombinacija ne samo da pruža izvanredan balans ukusa, već je i vizuelno privlačna i idealna kao predjelo ili lagani ručak.
Ako želite da salatu pripremite unapred, obavezno odvojeno pripremite salatni preliv i dodajte ga neposredno pre serviranja kako bi rukola ostala sveža i hrskava.
Vreme pripreme:
- 15 minuta
Sastojci:
- 4 šake sveže rukole
- 2 velike narandže (opciono)
- 8-10 svežih smokava
- 100 g gorgonzole (ili drugog plavog sira)
- šaka oraha ili pistaća
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašičica meda
- So i sveže mleveni crni biber po ukusu
Priprema:
1. Operite rukolu i osušite je papirnim ubrusom.
2.Oljuštite narandže, odstranite ljusku i opnu i iseckajte ih na male komade ili ih razdelite na kriške.
3. Operite smokve, presecite ih na četvrtine.
4. Izmrvite gorgonzolu na komadiće.
5. Ako koristite orahe ili pistaće, kratko ih prepržite u tiganju na srednjoj vatri za dodatnu hrskavost.
6. U maloj posudi, pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće i med. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte so i biber po ukusu.
7. U velikoj činiji, pomešajte rukolu, komade narandže, četvrtine smokava i komadiće gorgonzole.
8. Prelijte salatu pripremljenim prelivom i nežno promešajte kako bi se svi sastojci obložili.
9. Pospite prepržene orahe ili pistaće preko salate.
10. Poslužite odmah, kao lagani ručak ili predjelo. Salatu možete poslužiti hladnu ili na sobnoj temperaturi.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari