aktuelno

Luksuzni suši restoran strogo zabranio da se gosti parfemišu: Kad čujete zašto, i vi ćete izbegavati mirisanje pre ručka

10.08.2024

14:51

0

Autor: V. I.

Iako izgleda kao preteran, ovaj zahtev je veoma opravdan

Luksuzni suši restoran strogo zabranio da se gosti parfemišu: Kad čujete zašto, i vi ćete izbegavati mirisanje pre ručka
Copyright Freepik

Ako ste planirali da večerate u suši restoranu, možda biste želeli da preskočite parfem. Iako pesma Harija Stajlsa "Music For a Sushi Restaurant" opisuje njegovu zanimljivu večeru u japanskom restoranu, njegova linija parfema "Pleasing" možda nije najprikladnija za takvo okruženje. Kako se ispostavilo, parfemi i mirisi uopšte nisu dobrodošli u ustanovama koje poslužuju suši, sašimi i nigiri, kao što je londonski restoran "Sushi Kanesaka".

Restoran sa Mišlenovom zvezdicom, smešten u luksuznom Hotelu "Park Lane 45", ljubazno traži od gostiju da preskoče parfeme, kolonjske vode ili sprejeve za telo, piše Telegraph. Na prvi pogled, ovo može izgledati kao preteran zahtev, s obzirom na to da večera u ovom restoranu u stilu omakase, koja uključuje 18 jela, košta oko 420 funti po osobi (oko 540 dolara). No, verujte da oni imaju sasvim dobar razlog zašto brane gostima da se parfemišu.

Freepik
 

 

Kako miris utiče na ukus

Vaš olfaktorni sistem je odgovoran za skoro 80 odsto onoga što okusite. Dakle, ako osetite jak parfem pre nego što zagrizete u obrok, vaša percepcija hrane može se drastično razlikovati od onoga što je kuvar zamislio. U restoranu Sushi Kanesaka, cilj zabrane mirisa je omogućiti gostima da dožive delikatne mirise sirćeta koje se servira uz suši, kao i same ribe.

Pravila koja će očuvati ukus sušija

Bilo da ste u restoranu visoke klase kao što je Sushi Kanesaka, ili uživate u opuštenoj večeri u kaizen zushi restoranu – sušiju u stilu pokretne trake – preporučuje se da izbegnete obilno korišćenje parfema kako biste u potpunosti uživali u okusima obroka. Međutim, ako osećate potrebu da se osvežite pre izlaska, izaberite nešto veoma suptilno, poput mirisa đumbira, i ograničite se na jedno do dva prskanja.

Freepik
 

 

Dodatni saveti za uživanje u sušiju

Kada stignete u restoran, postoji još nekoliko pravila koja bi trebalo da znate kako biste izvukli maksimum iz svog sušija i sačuvali njegov autentičan ukus.

  • Soja sos: Iako je popularan prilog za japanska jela, soja sos može biti prejak, posebno kada je reč o ukusu ribe. Dovoljno je umočiti mali deo svakog komada u sos. Ako je suši već pripremljen sa sosom, najbolje je da u potpunosti preskočite soja sos.
  • Đumbir: Služi kao sredstvo za čišćenje nepca između zalogaja, ali previše đumbira može promeniti ukus sledećeg zalogaja. Koristite ga štedljivo kako biste uživali u svakom komadu sušija.

Poseta suši restoranu je doživljaj koji angažuje sva čula, a miris igra ključnu ulogu u ovom iskustvu. Da biste maksimalno uživali u sušiju, važno je da mirisi hrane ostanu u prvom planu, bez ometanja spoljašnjim parfemima. Takođe, poštovanje pravila o upotrebi začina i dodataka može doprineti da vaše gastronomsko putovanje bude zaista nezaboravno.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike