Kako zaštititi kiseli kupus od kvarenja tokom toplih dana?

06.02.2024

22:00

0

Bitan je procenat soli u vodi - salinitet

Kako zaštititi kiseli kupus od kvarenja tokom toplih dana?
Kiseli kupus - Copyright Profimedia

Većina nas obožava kiseli kupus i zimu ne možemo da zamislimo bez zaliha ovog ukusnog povrća od kojeg se prave najukusnije sarme i podvarci.

Međutim, šta kada napravimo određenu količinu, ali se vreme, kao što je sada slučaj, malo poigra sa nama, pa usred zime, neočekivano, postane toplije? Potpuno je jasno da postoji opasnost da se kupus pokvari.

Da, pokvariće se ukoliko niste upoznati sa malim cakama velikih majstora i ako ne znate šta treba da uradite, a potrebno je da ispratite svega nekoliko koraka i kiseli kupus ćete moći da sačuvate do leta.

Bitan je procenat soli u vodi, salinitet.

Naspite 4 odsto soli u neku kantu. Recimo, u kantu od 10 l sipajte 400 gr soli, pa tako nalivajte sve dok se ne nalije za šaku iznad gornjeg sloja, a zatim prebacite kupus iz prethodnog bureta i pritisnite ga tako da glavice ne plivaju. Kupus ređajte kako raste. Nema pretakanja, jer nema potrebe da se pretače na taj salinitet. So u kanti se zatim dobro razmuti.

Kad to sve uradite, važno je da se bure sa kupusom prebaci u podrum u koji ne dopire dnevna svetlost. Samo tako ćete kiseli kupus sačuvati do leta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nportal

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike