Bečka šnicla kao iz najboljih austrijskih restorana: Trik je u odabiru mesa i tajnom sastojku u poh smesi (RECEPT)

30.11.2023

14:44

0

Autor: V. I.

Meso pripremljeno na ovaj način je hrskavo spolja, a topi se u ustima

Bečka šnicla kao iz najboljih austrijskih restorana:  Trik je u odabiru mesa i tajnom sastojku u poh smesi (RECEPT)
Copyright Profimedia

Bečka šnicla je tradicionalno austrijsko jelo koje svi volimo, ali samo retki su zadovoljni kako ispadne kada ga spremaju kod kuće. Uz naše savete za odabir mesa i trikove za njegovu pripremu dobićete obrok za pamćenje.

Neke istorijske pretpostavke govore u prilog tome kako je bečka šnicla nastala u Beču u 18. veku i tako dobila ime, dok druge tvrde da su je Austrijanci u 19. veku uvezli iz Italije, prenosi portal ViennaUnwrapped.com.. Reč je o italijanskom jelu koje veoma liči na bečku šniclu koje se zove kotoleta ala milaneze.

Profimedia
 

Bez obzira na to koja je teorija tačna, jedno je sigurno: za bečku šnicu zna cela planeta i ona je obožavano jelo, ne samo u Austriji, već i širom sveta.

Kako biste  je što bolje pripremili u svom domu dajemo vam nekoliko korisnih saveta za pripremu.

Profimedia
 

Koje meso izabrati

Kada idete u kupovinu mesa, imajte na umu da je najbolje meso za pripremu sočne bečke šnicle - teletina, i to od buta. Profesionalci but seku na poseban način u obliku leptira (Der Schmetterlingsschnitt).

Drugi najbolji izbor za meso je svinjetina, pa mnogi češće kupuju svinjetinu umesto teletine jer ima povoljniju cenu pa pripremaju bečku svinjsku šniclu. Samo je bitno da je dobro izlupate kuhinjskim čekićem da bude debljine do pola centimetra.

Naravno, kao opcija postoji i ćureće te pileće belo meso, međutim, ono nema dovoljno jak ukus kao teletina i svinjetina, pa je to još jedan razlog zašto ih je bolje izbegavati ako želite sočnu bečku šniclu pripremljenu na tradicionalan način.

Profimedia
 

Dodatni saveti

  • Panirajte meso redosledom brašno-jaja-prezle
  • Za poseban šmek u smesu s jajima dodajte malo neutralne pavlake
  • Ako želite da dobijete hrskavije meso, propržite ga dva puta
  • Za bolji ukus svakako uz ulje ubacite puter u istoj količini
  • Ovo jelo se priprema u dosta masnoće - zato ima tako zlatnožutu boju i karakterističan talasasti izgled

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 4 teleće šnicle
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika prezle
  • 2 jaja
  • malo neutralne pavlake
  • so, biber
  • mast ili ulje
  • limun za serviranje

Priprema:

1. Po mesu nakapajte nekoliko kapi ulja i stavite ih između dva lista providne folije, teistucite čekićem za meso ili teškom tepsijom.

2. Napravite nekoliko kratkih rezova na mesu, pa posolite i pobiberite s obe strane.

3. Pripremite tri tanjira -  jedan sa brašnom, drugi s jajima umućenim s neutralnom pavlakom i prstohvatom soli, a treći sa prezlama.

4. Šnicle lagano obložite brašnom s obe strane, pa ih umočite u jaja i prekrijte prezlama.

5. Uverite se da prezle pokrivaju cele šnicle.

6. Odmah pržite meso u tiganju na masti (originalni bečki način) ili u ulju.

7. Obratite pažnju da ima dovoljno masnoće jer meso treba da pluta i stavite ga tek kad je dobro ugrejano,

8. Okrenite šnicle bar jednom dok ne porumene s obe strane i ne dobiju jednoličnu zlatnobraon boju (pecite ih 3-4 minuta sa svake strane).

9. Ispečene šnicle stavite na brus da upije višak masnoće.

10. Servirajte uz krišku limuna, zelenu salatu te toplu ili hladnu krompir salatu.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike