Recept dana: Straćatela kocke pune su kafenog krema i čokoladnih iznenađenja

28.05.2023

07:56

0

Autor: Z. A.

Deluje veoma primamljivo

Recept dana: Straćatela kocke pune su kafenog krema i čokoladnih iznenađenja
Straćatela kolač - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Straćatela je izvorno italijanski sladoled s kafom i komadićima čokolade, iza njega stoji ljubavna priča i poslastičar koji se poigravao sastojcima – te stvorio sladoled koji miluje nepca sve dok ne naiđe na hrskavu čokoladu.


Takav je i ovaj kolač – kocke s kremom od kafe kroz koji se tek povremeno pojavi komadić čokolade.

Recept za varijaciju italijanske poslastice našli smo na Instagram stranici just.sweet.sladjano i isprobali ga.

Ukus je neobjašnjiv.

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta plus hlađenje

Sastojci:

Za jednu koru

  • 4 belanca
  • 80 g šećera
  • 80 g šećera
  • 80 g tamne rendane čokolade
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 čep ruma

Za krem od vanile i kafe

  • 12 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanil šećera
  • 9 kašika jake skuvane crne kafe
  • 250 g margarina s ukusom pavlake ili vanile

I još

  • 3 šlaga od vanile
  • 1 krem fiks
  • 100 g čokolade u mrvicama

Za ganaš krem

  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Potrebno je ispeći tri iste kore, posebno, ali ako umete precizno da ih sečete, može duplu meru odjednom. Ispečene kore prohladite i poprskajte mlekom ili četkom nakvasite svaku koru. Mleko ne morate sladiti, ali vi možete dodati vanil šećer ako želite. Pleh treba da je 35 × 23 dimenzija, a kore pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.

2. Žumanca najpre umutite sa šećerom i vanil šećerom, stavite na paru da se kuva i odmah ubacite skuvanu kafu koja nemora biti ohlađena. Kuvajte krem uz neprestano mešanje oko 15 minuta. On će se fino zgusnuti, pa je potrebno da ide na hlađenje prekriven prozirnom folijom. U ohlađen krem postepeno dodajte omekšali margarin i penasto izmešajte krem.

3. Šlag umutite sa kremfiksom, pa špatulom umešajte čokoladne mrvice.

4. Ganaš ćete napraviti tako što ćete zagrejati do vrenja slatku pavlaku, te ubaciti izlomljenu čokoladu I mešejte sve dok se sva čokolada ne istopi i ne izjednači, pa ga prohladite.

5. Filujte na sledeći način: prvo kora, pa krem od kafe, pa kora, pa opet krem od kafe, kora i još jednom krem od kafe, na koji se stavlja i šlag krem na kraju. Ostavite kolač u frižideru da se malo stegne bar sat vremena. Ganaš izlijte ravnomerno na šlag krem i ostavite kolač bar pet sati da odstoji ili da prenoći. Dobro bi bilo da ganaš pripremate tek kad kolač stavite da se hladi. Pazite da ga previše ne ohladite.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike