Tokom krunisanja kralja Čarlsa III glavna zvezda stola bio je „kiš krunisanja“ s dva neočekivana sastojka (RECEPT/VIDEO)

06.05.2023

14:47

0

Autor: Z. A.

Kraljevski kuvar otkrio je kako se priprema jelo koje se služi tokom krunisanja kralja Čarlsa Trećeg

Tokom krunisanja kralja Čarlsa III glavna zvezda stola bio je „kiš krunisanja“ s dva neočekivana sastojka (RECEPT/VIDEO)
Copyright Profimedia

Iako su mnogi očekivali da će se na trpezi povodom krunisanja kralja Čarlsa Trećeg naći egzotična i skupa jela, britanski kralj i kraljica supruga Kamila izabrali su prilično jednostavan kiš krunisanja.

Bakingemska palata objavila je vest da će na ceremoniji krunisanja kralja Čarlsa III zvanično jelo biti kiš krunisanja ili krunski kiš.

Čak je i upotreba reči „kiš“ u zvaničnom receptu izazvala zabrinutost nekih kulinarskih kritičara. Malo ko je primetio veliki francuski uticaj na jelo novog kraljevog zaštitnog znaka od čedra, jaja, spanaća i nekoliko drugih odabranih sastojaka umotanih u prhko testo s puterom.

Slika sa zvanične veb-stranice britanske kraljevske porodice pokazuje primer pripremljenog „kiša za krunisanje“, zvaničnog jela za krunisanje kralja Čarlsa III.

Dok je francuski kuvar Manon Lagrev pohvalio izbor kao podsticaj za francusko-britanske odnose, ispostavilo se da je kiš, slično kao i britanska kraljevska porodica, poreklom iz Nemačke.

Daren Makgrejdi, bivši kuvar kraljevske porodice, smatra da je izbor u potpunosti u skladu sa kraljevim ukusom, tvitujući da „kralj voli sve što je sa jajima i sirom“.

Monarh i njegova supruga, kraljica supruga Kamila, lično su izabrali jelo da obeleže svoje krunisanje. Predložili su ga članovi kraljevske porodice kao posebno jelo za „velike ručkove" koji se organizuju na nivou zajednice širom Britanije kako bi obeležili tu priliku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ma Cuisine (@macuisine_bath)

Uz diskusiju o održavanju veoma skupe ceremonije krunisanja koju finansiraju poreski obveznici, dok milioni Britanaca prolaze kroz strašnu finansijsku krizu i traže povećanje plata.

Dakle, palata je možda bila mudra da ponudi recept za krunski kiš koji zahteva relativno jeftine i uobičajene sastojke. Ali ta lista sastojaka - a posebno jedan sastojak - ne kotira se posebno dobro.

Naime, nejasno je koji autoritet bi zapravo mogao da presudi o tome da li pasulj ide u kiš, ali recept za krunski kiš zahteva da pasulj ili soja budu deo nadeva.
Neki korisnici Tvitera su ovaj dodatak ocenili kao „odvratan“ i „glupost“ na najžešćem kraju spektra, i kao „čudan izbor“ od drugog koji je izabrao manje oštre reči za jelo za ručak.

Recept za kiš krunisanja podelio je na stranici Bakingemske palate kraljevski kuvar

  • 125 g brašna
  • 25 g putera
  • 25 g masti
  • 125 ml mleka + 2 kašike mleka za testo
  • prstohvat soli
  • 175 ml milerama
  • 2 jajeta
  • 1 kašika estragona
  • 100 g čedar sira
  • 180 g kuvanog spanaća
  • 60 g pasulja ili soje

Priprema:

Prosejte brašno i so, dodajte mast i puter i utrljajte dok ne dobijete teksturu nalik na prezle.

Dodajte dve kašike mleka, sve dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru od 30 do 45 minuta.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga razvucite u krug tako da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći kiš. Prebacite testo u pleh, opet ga pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru još pola sata.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Preko testa u kalupu stavite masnu hartiju, dodajte pasulj i pecite 15 minuta. Potom izvucite tepsiju iz rerne, sklonite papir sa pasuljom i smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni.

Sjedinite 125 mililitara mleka sa 175 mililitara milerama, pa dodajte jaja, svež iseckan estragon i malo soli.

Na koricu kiša sipajte polovinu izrendanog sira, potom dodajte obaren i iseckan spanać, pasulj i začine, pa sve prelijte umućenim mlekom sa mileramom. Odozgo sipajte preostali izrendani čedar i pecite u rerni od 20 do 25 minuta dok kiš ne dobije zlatnu boju.

Prednost ovog kiša krunisanja je u tome što ga možete služiti i u toploj i u hladnoj varijanti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike