Recept dana: Lazanja

22.09.2020

06:08 >> 06:19

0

Kalorijska bomba po svačijem ukusu

Recept dana: Lazanja
Copyright Profimedia

Mačak Garfild je obožava, a ni mi ništa manje. Sigurno i vi mislite da je ovaj specijalitet nastao u Italiji, ali grešite. Italijani, a i ceo svet smatra da su lazanje potekle iz Bolonje, ali istina je da su nastale u Grčkoj. Ime su dobile po glinenoj tepsiji u kojoj su se pekle “lasanon.” Italijani su ga doradili, često spremali i na kraju, prisvojili.

Sastojci:

  • 500 g kora za lazanje
  • Za Ragu sos: 250 g mlevene junetine – od buta; 250 g mlevene svinjetine od buta; 500g sosa od paradajza (najbolji je domaći ako imate ako ne, može i kupovni); 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; 1/2 solje sitno seckanog korena celera; 1/2 solje sitno seckane šargarepe; 1 veći lovorov list;
    Bešamel sos: 1 kašika putera; 1 litar masnijeg svežeg mleka; 2 supene kašike brašna; muskatni oraščić; šolja sveže rendanog parmezana

Način pripreme:

Za ređanje lazanji neophodna vam je pravougaona tepsija, može i vatrostalna činija. Zatim spremite ragu sos.

Ragu sos: Sitno iseckan crni i beli luk, šargarepu i celer propržiti na maslinovom ulju. Dodati mleveno meso i propržiti, posoliti i pobiberiti. Zatim dodati sos od paradajza i lovorov list. Poklopiti da se krčka pola sata.

Bešamel sos: Istopiti puter u teflon loncu, skloniti sa vatre i dodati brašno. Vratiti na vatru i mešati intenzivno dok se testo ne skuva i postane glatka masa. Skloniti opet sa vatre i polako dodavati hladno mleko uz neprekidno mešanje da se ne naprave grudve. Dodavati po malo mleka svaki put kada masa postane ponovo glatka sve dok se ne potrosi mleko.

Vratiti na vatru i mešati lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posoliti, pobiberiti, dodati rendan muskatni oraščić.

Nauljiti tepsiju poslagati prvi red kora za lazanje. Posuti red mesa preko kora, kašiku rendanog parmezana i kutlaču bešamela. I sve iz početka dok se ne potroši fil.

Pred kraj, kore pospite samo bešamelom i parmezanom, a zatim na zadnju koru dodajte malo i paradajz sosa.

Peče se u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike