Koliko tačno brašna staje u čašu od 200 ml – mnogima omiljenu mericu? Zavisi od veličine čaše, ali i od vrste brašna
Ipak, postoji način da ne pogrešite
Brašno svakodnevno koristi mnogo ljudi širom sveta. Iako iskusne domaćice i kuvari tačno znaju mere, dešava se često da neki sastojak treba hitno da se doda, ali nema vage.
Dok u kašiku staje određena količina potrebnog proizvoda, greške su minimalne jer je i količina minimalna, sve je još u u dobroj razmeri.
Međutim, ako koristite čašu ili šolju, treba da znate koliko grama brašna staje u čašu od 200 i 250 mililitara, odnosno u čašu od dva i dva i po decilitara.
Razlika u težini jedne čaše zavisi od vrste brašna, jer ne teže isto brašno od pšenice i brašno od kokosa, brašno celog zrna ili brašno od delova zrna.
Postoji ogroman broj vrsta brašna koje ljudi koriste u svakodnevnom životu u različite svrhe.
Možda ne znate, ali njihova težina u istoj zapremini se u velikoj meri razlikuje.
Brašno različitih vrsta u šolji od 200 i 250 ml:
Pirinčano brašno: 65 g u čaši od 200 ml, 80 g u 250 ml
Kukuruzno brašno: 160 g u 200 ml, 190 g u 250 ml
Ovseno brašno: 135 g u 200 ml, 170 g u 250 ml
Bademovo brašno: 205 g u 200 ml, 255 g u 250 ml
Pšenično brašno: 130 g u 200 ml, 160 g u 250 ml
Raženo brašno: isti parametri kao i pšenično brašno
Kokosovo brašno: 45 grama u 200 ml, 56 grama u 250 ml
Laneno brašno: 156 g u 200 ml, 190 g u 250 ml
Riblje brašno: 70 g u 200 ml, 90 g u 250 ml
Pšenično brašno od celog zrna sadrži važne elemente kao što su vitamini B, kalijum, magnezijum, fosfor i cink.
Slanutak, soja i sočivo su bogati proteinima i esencijalnim amino-kiselinama. Badem, kokos, laneno seme, susam mogu poslužiti kao izvor zdravih masti i vitamina rastvorljivih u mastima.
Nerafinisane vrste brašna u umerenim količinama pozitivno utiču na imunitet organizma i blagostanje uopšte.
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari