Recept dana: Lenja pita sa sirom idealna kao prhko slavsko predjelo ili fin nedeljni doručak

20.11.2022

07:05

0

Autor: Z. A.

Ukusna i pristupačna, baš kao i njena slatka sestra

Recept dana: Lenja pita sa sirom idealna kao prhko slavsko predjelo ili fin nedeljni doručak
Lenja pita sa sirom - Copyright Profimedia

Odakle ovom ovo jelu naziv jena pita nije točno poznato, kažu neki da ga je dobila zahvaljujući domaćici koja je bila previše lenja da bi napravila tanke kore za pitu ili pak zbog malog broja kora koje treba napraviti za ovaj kolač.

Lenja pita je najpoznatija srpska poslastica koja se pravi od prhkog testa i nadeva jabukama.

A sad je trnutak da isprobate i slanu verziju - neodoljivu lenju pitu sa sirom.

Testo se priprema tako što se svi sastojci umute, a nadev se samo pomeša. Jednostavno i praktično, a svima će se dopasti. Odlična je ideja za slavski meni, pa ako još niste osmislili ceo jelovnik za Aranđelovdan, evo predloga. 

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 30 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 250 g feta sira
  • 4 kašike kisele pavlake 
  • 2 jajeta
  • 2 kašike brašna 

Priprema:

1. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Pola smese sipajte u tepsiju i kratko pecite (oko 10 minuta) u zagerejanoj rerni na 180 stepeni.

2. Za to vreme pripremite nadev od sira. U posudi pomešajte fetu, kiselu pavlaku, jaja i brašno. Dobro sjedinite i sipajte preko kore. Prelijte preostalom smesom za koru i vratite u rerna na još 20-30 minuta.

3. Prohlađenu pitu isecite i služite kao predjelo ili uz šta god želite.

Bon appetit!!!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike