Kad vidite koje sve namirnice ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj, izbacićete je iz kuhinje

23.12.2020

13:55 >> 12:09

0

Autor: Z. A.

I zaista je pitanje: čemu ona služi?

Kad vidite koje sve namirnice ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj, izbacićete je iz kuhinje
Copyright Pexels/ Lisa Fotios

Da li ste ikada podgrejali ćevape u mikrotalasnoj rerni? I da li ste ih pojeli. Naravno da niste. Kada ćevape izvadite iz rerne oni postaju gumirana smesa koju samo možete da bacite. Mikrotalasna rerna je praktična stvar koja ubrzava mnoge procese u kuhinji, ali isto tako nije savršena i neke namirnice mogu propasti ako ih podgrevate u njoj, dok neke mogu postati i opasne po zdravlje. Pažljivo pročitajte šta ne treba da izlažete elektomagnetnom zračenju.

Prerađeno meso, riba i piletina

Prerađeno meso sadrži konzervanse, a kad je izloženo elektromagnetskom zračenju, pretvara se u opasna hemijska jedinjenja poput oksidiranog holesterola. Suva kora pržene piletine pretvara se u vlažnu, neprijatnu prevlaku, a samo meso se zagreva neravnomerno. Svako ko je ikad pokušao da zagreje ribu u mikrotalasnoj zna da je to prava katastrofa. Čitava kuća će vam „mirisati“ na ribu, a ona sama će biti nejestiva.

možda će vas i ovo zanimati

Neko voće, povrće i pečurke

U mikrotalasnoj rerni brokoli gubi većinu svojih korisnih svojstava. Kuvanje na pari će sačuvati ukus, kao i većinu vitamina i minerala. Listovi cvekle imaju određena svojstva zbog kojih se mogu zapaliti u mikrotalasnoj. Elektromagnetsko zračenje pokreće stvaranje štetnih nitrosamina u spanaću i cvekli. Kapsaicin, koji se nalazi u ljutoj papričici i daje joj ljutinu, počinje da isparava kad se zagreva u mikrotalasnoj. Sveže grožđe i slično moglo bi eksplodirati u njoj.

Pica, kineska hrana i pirinač

Teško je zamisliti jelo neprijatnije od pice iz mikrotalasne rerne. Hrskavi rubovi pretvaraju se u nešto vlažno i lepljivo, a sir poprima čvrstoću betona i teksturu gume. U ovoj hrani nema ništa štetno, ali nećete uživati dok je jedete. Bolje je picu zagrejati na vrućem tiganju ili u rerni na visokoj temperaturi.

Ne stavljajte hranu u mikrotalasnu u istim posudama u kojima je dostavljena. Kartonske kutije često sadrže opasne materijale poput lepka, mastila, voska, plastike ili metala i može doći do požara.

Kineska hrana zadržava svoj ukus i šarm, čak i kad je hladna. Takva se jela mogu podgrejati ako želite, ali nemojte to raditi u mikrotalasnoj. Problem leži u samim sastojcima. Mikrotalasna pećnica ovu ukusnu hranu pretvara u nešto ljigavo, mokro i odbojno.
Zrna pirinča sadrže bakteriju Bacillus cereus, koja može postojati u hrani nakon početne pripreme. Mikrotalasna ne podiže temperaturu dovoljno visoko da ubije ove patogene i može dovesti do ozbiljnog trovanja. Isto se odnosi na mnoge namirnice koje sadrže skrob.

Pexels

Neke tečnosti, ulja i guste supe

Bistru supu možete u mikrotalasnoj podgrevati bez problema. Međutim, guste juhe sasvim su druga priča. Nakon nekog vremena, počeće da prskaju po unutrašnjosti rerne. To je zato što se zagreva neravnomerno. Da biste izbegli taj efekat, supu mešajte jednom u minuti. U posudu sa supom možete staviti i drvenu kašiku ili štapić.

Mikrotalasna rerna potpuno uništava ukus kafe. U napitku se ne stvaraju štetne materije, ali moći će da uživaju ​​samo oni koji vole gorke i kisele ukuse.

Hrana za odojčad, dečja hrana i majčino mleko ne zagrevaju se ravnomerno u mikrotalasnoj. Tako se u tečnosti mogu pojaviti žarišta i potencijalno mogu opeći detetov jezik, usta ili grlo.

Obična voda u šoljici takođe vas može iznenaditi. U mikrotalasnoj temperatura tečnosti raste, ali mehurići koji prate proces vrenja ne pojavljuju se uvek na površini. Ako u takvu vodu stavite vrećicu čaja ili kašiku, tečnost će odmah proključati i šoljica može eksplodirati.

Ulje u mikrotalasnoj rerni jednostavno se neće zagrejati na potrebnu temperaturu.

Pexels/Kaboompics

Posle svih ovih saznanja, pitamo se čemu mikrotalasna uopšte služi?!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Brightside

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike