Novi propisi deklarisanja prehrambenih proizvoda: Šta je posno, a šta bez glutena

29.10.2020

16:18 >> 14:51

0

Autor: Z. A.

Precizno su definisani uslovi korišćenja oznaka na prehrambenim proizvodima

Novi propisi deklarisanja prehrambenih proizvoda: Šta je posno, a šta bez glutena
Copyright Pexels/ Gustavo Fring

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane nedavno je pretrpeo izmene jer su prvi put precizno definisani uslovi korišćenja oznaka „posno“ i „bez glutena“ na prehrambenim proizvodima. Oznaka „posno“ od sada može da se navodi samo na hrani koja nije poreklom od toplokrvnih životinja, niti je u bilo kojoj fazi njene proizvodnje i prerade korišćena hrana tog porekla. Proizvodi kojima nisu dodati aditivi, nosači, arome i enzimi takođe je dozvoljeno označiti sa „posno“. To važi i za supstance koje nisu aditivi, ali se upotrebljavaju na isti način i u iste svrhe kao pomoćna sredstva, u prerađenom ili neprerađenom obliku, a koji su poreklom od toplokrvnih životinja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Nije od ptice mleko, niti bogzna kakav luksuz: Jelovnik za dugovečnost kraljice Elizabete

Važno za alergične osobe

Kako prenosi Tanjug, ovim izmenama u Srbiji su prvi put definisani uslovi i način korišćenja oznake „posno“ na prehrambenim proizvodima, a dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane preciznije je određeno i korišćenje oznake koja se odnosi na hranu bez glutena. Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, oznakom „bez glutena“ olakšaće se kupovina hrane potrošačima koji su intoleratni, odnosno alergični na gluten.

Šta mora da podrazumeva oznaka „bez glutena“

Oznaku „bez glutena“, kako je utvrđeno Pravilnikom, dopušteno je navesti samo ako je sadržaj glutena u hrani kao gotovom proizvodu manji od 20 miligrama po kilogramu. Navod „vrlo mali sadržaj glutena“ dopušteno je navesti samo ako hrana, koja se sastoji ili sadrži jedan ili više sastojaka proizvedenih od pšenice, raži, ječma, ovsa ili njihovih ukrštenih, odnosno hibridnih sorti koje su posebno prerađene sa ciljem smanjenja količine glutena, ne sadrži gluten u količini većoj od 100 miligrama po kilogramu u gotovom proizvodu.

ČITAJTE I: Prva petorka citrusa ove zime igra za vas: Vi samo treba da napravite 5 zdravih napitaka i virusi nemaju šanse

Pexels/ Gustavo Fring

Informacije jesu dobrovoljne, ali moraju biti precizne

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pravilnikom je predviđeno da u komunikaciji trgovaca hranom sa potrošačima oznake „posno“, „bez glutena“ ili „vrlo malo glutena“ spada u deo pružanja dobrovoljnih informacija. Informacije koje se navode na dobrovoljnoj osnovi, kako se ističe, moraju da budu istinite i precizne, kao i obavezne informacije koje se navode na deklaraciji proizvoda ili se koriste prilikom oglašavanja proizvoda. Na posnoj hrani mogu se istovremeno navesti reč „posno“ i informacija o mogućem prisustvu sastojaka koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Novina u dopunama Pravilnika odnosi se i na dalje uskladivanje sa zakonodavstvom EU, odnosno sa Uredbom Evropske unije 2018/775 koja predviđa da se navodi i zemlja porekla glavnog sastojka hrane ili barem navođenje da se zemlja porekla glavnog sastojka razlikuje od zemlje porekla hrane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike