Zimska opasnost za koju niste znali: Ne vozite u debelim jaknama i kaputima zbog rizika od ozbiljnih povreda

15.12.2020

19:20 >> 16:00

0

Ovo upozorenje izdao nemački auto-klub posle ispitivanja

Zimska opasnost za koju niste znali: Ne vozite u debelim jaknama i kaputima zbog rizika od ozbiljnih povreda
Copyright Profimedia

Znamo da je teško skinuti debelu jaknu kada smo iz toplog doma izašli na minus. Međutim, debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego donosi još jedan ozbiljan rizik.

Zato je holandski auto-klub ANWB pozvao sve vozače i putnike da kada se voze, u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu. U suprotnom, rizikuju ozbiljne povrede u slučaju saobraćajne nezgode.

A upozorenje je stiglo nakon što je nemački auto-klub ADAC objavio rezultate ispitivanja.

Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik kaže je Markus van Tol iz ANWB-a i dodaje – To je postalo sasvim jasno nakon sprovedenih testova simulacije sudara naših nemačkih kolega.

Pixabay

U testu je simulirana saobraćajna situacija u kojoj su odrasla i dečja lutka u debeloj zimskoj odeći bile pričvršćene na sedište i na dečje sedište. Test se sprovodio pri brzini od 16 km/h dok nije usledilo hitno kočenje.

Možda vas zanima: Zimski problemi u vožnji: Zbog vaše bezbednosti obratite pažnju na ove stavke

Zbog debelog punjenja unutar zimske odeće postoji prostor između pojasa i tela, pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u abdominalni deo tela. To može uzrokovati ozbiljne povrede mekih tkiva, poput creva, jetre ili slezine, pa čak i dovesti do unutrašnjeg krvarenja. Dakle, stres za unutrašnje organe je mnogo veći nego da vam pojas naleže bliže telu ističe Van Tol.

-Zato preporučujemo da skinete jaknu pre stavljanja sigurnosnog pojasa. Deca bi takođe trebalo da budu vezana bez debele zimske odeće – kaže on.

Očigledno je da vozači ne shvataju da vožnja u debeloj zimskoj odeći može biti opasna. Ako ne želite takav rizik, strpite se dok automobil ne počne da greje ili ponesite ćebence.

Saznaj više:

Vožnja u zimskim uslovima podrazumeva neka pravila kojih se morate držati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: revijahak.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike