Izazovi vožnje tokom zimske sezone: Kako se nositi sa neprijatnostima koje stvara minus i kako najbolje da se pripremite za njih

22.01.2024

17:16

0

Autor: K. B.

Zima, godišnje doba koje vozači često ne vole, donosi izazove poput otežanih uslova saobraćaja zbog snega i leda, ali i neprijatnosti vezane za pripremu automobila za vožnju

Izazovi vožnje tokom zimske sezone: Kako se nositi sa neprijatnostima koje stvara minus i kako najbolje da se pripremite za njih
Zaleđen automobil - Copyright Freepik

Ovde se ne misli samo na sezonske aktivnosti, već na svakodnevne nedaće kao što su smrznute staklene površine i sneg na vozilu.

Ključni savet je da ne čekate jutro da biste se suočili s zamrznutim automobilom. Priprema za "minus" s kojim se najčešće susrećemo u jutarnjim satima može značajno olakšati život.

Ako imate privilegiju garaže ili sličnog toplog i suvog skloništa za automobil, imate veliku prednost tokom zime. Evo nekoliko korisnih saveta za one koji uživaju u tom luksuzu. Ako je moguće, parkirajte automobil tako da mu je prednji deo okrenut prema istoku, jer će prvi jutarnji zraci polako topliti led na šoferšajbni.

Pomažu alkohol i sapun

Recept za tečnost za odleđivanje prozora može vam pomoći. U boci pomešajte litar alkohola, decilitar vode i deterdženta za sudove, dobro promućkajte i ujutru poprskajte po ledu. Takođe, možete koristiti mešavinu alkohola i vode u razmeri 2:1 u boci sa raspršivačem.

Zaštitite brave od leda

Zaštita brava od leda može se postići pomoću WD40, prskajući ga u brave automobila kako se ne bi smrzle preko noći. Da biste sprečili zamrzavanje vrata, premažite gumu (keder) oko vrata automobila sa malo masti, poput glicerina ili vazelina, čim izađete iz vozila.

Freepik
 

Budite snalažljivi

Ako se nađete u situaciji da tanki sloj leda prekrije staklo, a nemate sprej, toplu vodu ili strugač, možete koristiti kreditnu karticu ili sličan predmet za skidanje leda.

Podignite brisače

Podizanje brisača uveče može spriječiti da se zalepe za zaleđeno staklo. Zaštita spoljnih retrovizora može se postići stavljajući plastične kese preko njih i pričvršćivanjem gumicom.

Freepik
 

Stavite karton na stakla

Stavljanje kartona na prozore je odličan način da sprečite zamrzavanje stakala. Umesto kartona, možete koristiti i stari peškir. Važno je napomenuti da se zaleđena stakla nikada ne smeju prelivati vrućom ili čak mlakom vodom, jer postoji rizik od pucanja, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike