Postoji li rizik prilikom korišćenja mobilnog telefona tokom točenja goriva?

02.09.2023

17:36

0

Autor: K. B.

Iako postoji nizak rizik da mobilni telefon izazove požar, naftni gigant Shell preporučuje oprez prilikom korišćenja telefona tokom točenja goriva

Postoji li rizik prilikom korišćenja mobilnog telefona tokom točenja goriva?
Ilustracija - Copyright Freepik

Na mnogim benzinskim pumpama postoje vidljivi znakovi upozorenja koji zabranjuju korišćenje mobilnih telefona tokom točenja goriva, a razlog leži u činjenici da mobilni telefoni mogu generisati dovoljno električne energije da izazovu varnicu. Kada se to kombinuje sa zapaljivim isparenjima benzina, postoji teoretski rizik od izbijanja požara, što može dovesti do ozbiljnih povreda.

Američki Institut za naftnu opremu izjavio je da nisu uspeli da prate incidente povezane sa korišćenjem mobilnih telefona tokom točenja goriva, ali je naglasio da, iako je opasnost teoretska, pravila treba poštovati.

Profimedia
 

Nalepnice koje zabranjuju korišćenje mobilnih telefona na benzinskim stanicama potiču iz vremena kada su baterije mobilnih telefona bile znatno veće, što je povećavalo rizik od varnica.

Shell, iako svestan malog rizika, i dalje savetuje da se izbegava korišćenje mobilnog telefona tokom točenja goriva, kako bi se očuvala bezbednost i izbegle potencijalne neprijatnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike