Ko bi rekao: Krave su veći zagađivači od automobila?

25.08.2021

15:05 >> 13:15

0

Autor: K. Obradović

Zbog velike emisije metana koji je za 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena

Ko bi rekao: Krave su veći zagađivači od automobila?
Copyright Unsplash/Marvin Meyer

Ni krive ni dužne, krave su se našle na meti eko-pokreta. Ove domaće životinje, rasprostranjene širom sveta, tokom godine oslobode više od 100 kilograma metana, i to svaka od njih.

Zbog tolike emisije i činjenice da je metan gas koji je za 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena.

pročitajte još

Tako, prema nalazima nekih studija, držanje velikih goveda skoro da šteti klimi više od drumskog saobraćaja.

Međutim, poređenje sa automobilima nije baš sasvim pravedno, pošto se kravama u ukupan “bilans” računaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mleka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

Pexels/Carboxaldehyde

Sa druge strane, kod automobila se računa samo ono što izbace iz auspuha, ali ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom izgradnje i održavanja puteva.

Prema takvoj računici, u Nemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto, prenose Automobili.ba.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike