Postoji najmanje sedam uzroka pražnjenja akumulatora: Na neke utiče i sam vozač

24.02.2023

17:15

0

Autor: K. O.

Da vam automobil ne zadaje brige, morate ga držati u optimalnom stanju

Postoji najmanje sedam uzroka pražnjenja akumulatora: Na neke utiče i sam vozač
Akumulator - Copyright Profimedia

Slobodno možemo reći da je akumulator jedan od najvažnijih delova na automobilu i zbog toga je veoma bitno da je uvek u punom kapacitetu.

Da bi se to ostvarilo, vlasnik vozila mora da obrati pažnju na sve uzroke koji mogu dovesti do pražnjenja akumulatora, a ima ih najmanje sedam.

Nemarnost vozača

Verovali ili ne, najčešći uzrok pražnjenja akumulatora su vozači pošto se neretko događa da ugase motor i ostave upaljene farove, migavce, unutrašnja svetla ili uređaje.

-Takva ljudska greška dovodi do toga da se akumulator preko noći u potpunosti isprazni što mu svakako može skratiti životni vek. Čak i ako u tom slučaju dopunimo akumulator pitanje je da li će raditi optimalno dugo kao da greške nije bilo - kažu iz “Black Horse” FAS.

Ekstremni uslovi

Akumulator je najosetljiviji na ekstremne vremenske uslove što znači da mu nikako ne odgovaraju ni ekstremno niske temperature, ispod minus 10 stepeni Celzijusa, ni ekstremno visoke temperature, iznad 40 stepeni.

Unsplash
Vožnja

-Takve okolnosti dovode do stvaranja kristala olovnog sulfata zbog čega se akumulator teško puni naročito ako se vozi na kratkim relacijama. Posebno je opasna situacija kada se u tako ekstremnim vremenskim uslovima u dužem periodu automobil ne vozi zbog čega dolazi do nagomilavanja olovnog sulfata što može izazvati trajna oštećenja. Zato se vlasnicima vozila preporučuje da izvade akumulator iz vozila ukoliko ne planiraju da voze u dužem vremenskom periodu i ostave ga u suvoj prostoriji gde nije ni mnogo hladno ni mnogo toplo – savetuju eksperti.

Neispravan sistem punjenja

Akumulator može da se prazni tokom vožnje ako je na automobilu neispravan sistem njegovog punjenja. To se najčešće događa kada pravilno ne radi alternator. Primera radi, direktno iz alternatora strujom se kod većine vozila napajaju radio, svetla, automatski prozori... Ako je alternator u kvaru vrlo brzo dolazi do pražnjenja akumulatora praktično tokom vožnje.

Pexels
akumulator

Problemi sa elektronikom

Do pražnjena akumulatora može doći i kada je motor ugašen.

-Takav problem se javlja kada električne komponente kao što su alarm ili sat u vozilu nastave da vuku struju iz akumulatora iako je ključ „skinut sa kontakta“. Optimalna potrošnja struje u takvim situacijama je 75 miliampera, ali sve iznad toga izaziva pražnjenje akumulatora. Do toga može doći kada su neispravni osigurači, prekidači releja ili ako su loše instalacije odnosno neispravno povezani uređaji kao što su zvučnici, pojačala, GPS uređaji...

Prekratke vožnje

Pravilno održavanje akumulatora podrazumeva i redovne duže vožnje. Akumulator se prazni čim startuje motor, a alternatoru je potrebno određeno vreme pre nego što počne da puni akumulator. Ako se automobil vozi samo na prekratkim relacijama neminovno će doći do pražnjenja akumulatora i skraćivanja njegovog životnog veka.

Korozija i labavi kablovi

Da bi akumulator ispravno radio i punio se važno je da kleme budu čiste i bez rđe ili korozije. Takođe, bitno je i da kablovi akumulatora ne budu labavi što može uticati na to da akumulator ne napuni do punog kapaciteta.

Pixabay
Akumulator

Stari akumulator

Prosečni životni vek akumulatora je četiri-pet godina.

- Stariji akumulatori nemaju više kapacitet da drže dovoljno visok i optimalan napon kako bi pravilno funkcionisale električne komponente u vozilu. Vremešni akumulator pogotovo je problematičan za moderne automobile koji imaju sve više električnih komponenti i zbog toga zahtevaju veće napajanje strujom – zaključuju u “Black Horse” FAS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike