Šok na vrhu: Ovo je najprodavaniji auto u Evropi, a i druga dva mesta su iznenađenje

31.10.2022

17:58

0

Autor: Z. A.

Auto-industrija je u tranziciji, ovo su prvi njeni rezultati

Šok na vrhu: Ovo je najprodavaniji auto u Evropi, a i druga dva mesta su iznenađenje
Sajampolovnjaka Tesla BalkanPan 11 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Za tradicionalne evropske proizvođače dolaze teška vremena. Situacija na evropskom tržištu se menja. Menjaju se i ključni igrači, a na listi najprodavanijih našao se jedan električni automobil.

U septembru je prvi put u istoriji zabeleženo da je najprodavaniji automobil na evropskom tržištu bio električni, i to još poreklom iz Amerike.

Pogađate, posredi je „Teslin“ model Y, koji se s modelom 3 proizvodi i u berlinskoj gigafabrici. I dok je hajp oko modela 3 malo splasnuo, krosover model Y je osvojio evropska srca.

Prodaja je u septembru skočila na čak 29.367 prodatih primeraka. Skok je to od neverovatnih 226 odsto, što konkurencija ne može da prati, piše Reuters.

Unsplash
 

Inače, model Y je ove godine dosegao proizvodnju od 879.346 primeraka, što je vrlo blizu celokupnog prošlogodišnjeg rezultata od 906.032 primerka.

Na drugom mestu lestvice prodaje nalazi se „pežo 208“ s 19.601 prodatim primerkom i rastom od 41.2 odsto, dok je odlično treće mesto pripalo „dačiji sandero“ s 17.733 prodata primerka koja je zabeležila pad od dva odsto.

Printscreen/YouTube/ What Car?
 

Ovde svakako valja spomenuti i Škodu oktaviju na četvrtom mestu, s drugim najvećim skokom i najboljom pozicijom još od jula 2020. godine. Prodaja modela beleži rast od 197 odsto, pa prodajom od 17.226 primeraka stoji rame uz „dačiju“.

JATO
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike