Pogledajte šta je jedan vlasnik napravio od svog automobila kako bi smanjio potrošnju goriva (VIDEO)

13.09.2022

14:24

0

Autor: D. R.

Na potrošnju goriva utiču mnogi faktori, a jednim od najvažnijih se pozabavio jedan inovativni vozač

Pogledajte šta je jedan vlasnik napravio od svog automobila kako bi smanjio potrošnju goriva (VIDEO)
Think Flight - Copyright Printscreen/YouTube, Think Flight

U pitanju je aerodinamika.

Tako je ovaj vlasnik "subarua", suočen sa porastom cena goriva, odlučio da unapredi svoj automobil kako bi smanjio potrošnju goriva.

Vlasnik jutjub kanala "Think Flight" odlučio se na karoserijske nadogradnje. Ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cena ne ode u nebo.

Pre oblikovanja zadnjeg dela vozila proučio je zakone i saznao da postoje samo dva ograničenja, a to je da zadnja svetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija, poput panela od stiropora, kao i običnog kartona izradio je produžetak zadnjeg dela karoserije. Sve je spojeno lepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao da je potrošnja zaista smanjena, i to 13,7 odsto.

Sve to postigao je modifikacijama u garaži koje je odradio za svega nekoliko sati.

Međutim, vlasnik nije zadovoljan dobijenim efektom, pa je krenuo da istražuje dalje kako bi još mogao smanjiti potrošnju goriva. Jednostavnim testom otkrio je koji su problematični delovi sa turbulentnim strujanjem i dodatno detektovao problem ispod poda vozila, gde je potrebno preusmeriti strujanje vazduha.

Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim modifikacijama na prednjem braniku i pragovima mogao dodatno smanjiti potrošnju, i to značajno.

Verovatno ćemo uskoro imati priliku da vidimo novi prilog na ovu temu, i saznati da li se uz jeftine modifikacije može smanjiti potrošnja za više od 25 odsto. Naravno, reč je o vožnji konstantnom brzinom na otvorenom putu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike